Warga emas mengaku tidak bersalah 17 tuduhan rogol, amang seksual terhadap 2 beradik

Warga emas mengaku tidak bersalah 17 tuduhan rogol, amang seksual terhadap 2 beradik

 

 

 

 

 

Seorang guru mengaji dihadapkan di dua Mahkamah Sesyen Butterworth di sini hari ini atas 17 pertuduhan rogol dan amang seksual terhadap dua beradik sejak tujuh tahun lalu.

Tertuduh yang berusia 74 tahun bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan terhadapnya dibacakan jurubahasa di hadapan Hakim Noor Aini Yusof dan Norhayati Mohd. Yunus.

Mengikut enam pertuduhan di hadapan Hakim Noor Aini, tertuduh didakwa merogol seorang kanak-kanak yang ketika itu berusia tujuh tahun di sini di antara 1 Januari 2018 hingga 31 Disember 2020.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu mengikut Seksyen 376(1)(e) yang jika sabit kesalahan boleh dihukum penjara maksimum 20 tahun dan sebatan.

Warga emas itu turut didakwa melakukan amang seksual fizikal terhadap mangsa mengikut Seksyen 14(d) Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.

Sementara itu, bagi 11 lagi pertuduhan di hadapan hakim Norhayati, tertuduh didakwa merogol dan melakukan amang seksual fizikal ke atas kanak-kanak berusia lima tahun yang juga kakak kepada mangsa pertama.

Mengikut pertuduhan, tertuduh didakwa melakukan perbuatan itu di lokasi sama di antara 1 Januari 2014 sehingga Mac 2021.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu mengikut Seksyen 376(1)(e) dan Seksyen 14(d) Akta Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan sebatan, jika sabit kesalahan.

Kes dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Aisyah Al Humayrah Kamarulzaman dan Muhamad Syeqal Che Murat.

Aisyah Al Humayrah dan Muhamad Syeqal memohon mahkamah supaya tiada sebarang jaminan ditawarkan terhadap tertuduh.