Viral sampai ke Korea, pelakon Squid Game muat naik gambar bersama Pan Gon, ucap “Good Luck Malaysia”

Viral sampai ke Korea, pelakon Squid Game muat naik gambar bersama Pan Gon, ucap “Good Luck Malaysia”

 

 

 

 

Nama Kim Pan Gon, jurulatih skuad kebangsaan berasal dari Korea Selatan mungkin antara nama yang paling popular dan disebut-disebut rakyat Malaysia sejak dua menjak ini. Ia selepas kejayaan lelaki yang mempunyai wajah mirip dengan watak dalam siri Netflix, Squid Game ini membawa Harimau Malaya ke Piala Asia sekali lagi secara merit, dengan kali terakhir berbuat demikian pada 1980.

Selain terkenal dalam kalangan peminat bola sepak, Pan Gon juga menjadi popular dalam kalangan netizen kerana wajahnya dikatakan sangat mirip dengan seorang pelakon popular Korea Selatan, Heo Sung Tae. Seperti yang dikongsikan tadi, Heo Sung Tae merupakan salah seorang pelakon dalam drama bersiri Netflix, Squid Game.

Dengan gaya rambut dan memek muka yang hampir serupa, maka tak hairanlah pelbagai perkongsian dibuat oleh netizen di media sosial. Ada antara perkongsian berkenaan dibuat dipercayai untuk tujuan bergurau atau meme dan mendapat perhatian serta respon yang pelbagai di media sosial.

Begitupun, nampaknya meme berkenaan bukan sahaja terkenal di Malaysia, malah ianya juga mendapat perhatian daripada pelakon Korea Selatan itu sendiri.

Dalam satu kemaskini Story di Instagram, Sung Tae memuat naik satu perkongsian yang sangat menarik dan pastinya sudah disedari para pengikutnya, terutama dari Malaysia.

Apa yang dimuat naik oleh Sung Tae? Beliau sebenarnya memuat naik gambar watak yang dibawanya di dalam Squid Game sambil diapit dengan gambar ‘kembarnya’ iaitu Pan Gon.

Malah, bersama dengan gambar berkenaan turut disertakan dengan satu tanda panggar yang berbunyi Goodluck #Malaysia.

Hebat bukan? Nyata, berita Malaysia layak ke Piala Asia turut diikuti oleh orang ramai bukan sahaja di Malaysia, bahkan mungkin juga diluar negara. Maka tak hairanlah, cakap-cakap peminat bola sepak tempatan yang menyamakan Pan Gon dengan watak dalam Squid Game turut mendapat perhatian si pembawa sebenar watak berkenaan.

 

Sumber: Instagram Heo Sung Tae