Viral foto Tom Daley mengait pakaian di pusat akuatik, ini hasrat sebenarnya yang ramai tak tahu

Viral foto Tom Daley mengait pakaian di pusat akuatik, ini hasrat sebenarnya yang ramai tak tahu

Sebelum ini, tular di media sosial kelibat seorang atlet terjun dari negara Great Britain iaitu Tom Daley sedang mengait beg pingat curi perhatian dunia. Dia yang ketika itu sedang mengait sambil menyaksikan perlawanan peringkat akhir bagi acara 3 meter papan anjal wanita di Pusat Akuatik Tokyo, semalam.

Difahamkan, kesemua hasil pakaian yang dikaitnya itu akan dijual kepada umum dan hasil jualan tersebut akan disumbangkan kepada The Brain Tumour Charity. Terbaiklah!

 

Berjaya tewaskan China

Kredit foto: Olympics

Tom Daley bersama pasangan terjun iaitu Matty Lee telah berjaya memperolehi pingkat Emas di temasya Sukan Olimpik Tokyo 2020 bagi sukan 10 meter papan anjal lelaki. Pasangan daripada Great Britain ini memperolehi 471.81 markah dan berjaya menewaskan pasangan China dengan hanya mendapat 470.58 markah di tempat kedua.

‘Tenang dan kurang stress’

Meninjau perkongsian Tom Daley di IG Stories, kelihatan dia turut respon kepada fotonya yang viral di media sosial itu. Kata Daley, dia selalu memenuhi masa lapangnya dengan aktiviti mengait pakaian. Ini kerana aktiviti sedemikian dapat memberinya ketenangan dan mengurangkan tekanan.

Ayah meninggal dunia sebab barah otak

Lebih menarik lagi, kesemua hasil yang dilakukannya itu akan dijual dan wang tersebut disumbangkan kepada pusat kebajikan bagi pesakit barah otak. Menerusi portal Crowd Funder yang dikongsinya, pada 22 Julai 2021 lalu, dia berjaya mendapat sebanyak £5,787 (RM 34,012.36) dengan seramai 556 penyokong bagi projek ini dalam masa hanya 14 hari saja.

Apa yang dilakukan Daley ini, mempunyai kisah silamnya tersendiri. Difahamkan, ayah Daley telah meninggal dunia pada tahun 2011 disebabkan barah otak. Sejak daripada itu, dia bertungkus-lumus mencari wang untuk disumbangkan ke Brain Tumour Charity bagi membantu pakar menjalani penyelidikan dan rawatan terhadap penyakit tersebut yang mampu membunuh sesiapa sahaja.

Sumber: Crowd Funder