[Video]Peniaga letak syarat, belanja RM20 baru dapat beli minyak masak peket

[Video]Peniaga letak syarat, belanja RM20 baru dapat beli minyak masak peket

 

 

 

 

 

Seperti yang kita sedia maklum, pemansuhan harga siling minyak masak tulen botol kini amat memberikan kesan kepada seluruh rakyat Malaysia.

Tinjauan Sinar Harian pada beberapa hari lepas menjelaskan bahawa terdapat pasaraya yang didapati mula menjual bahan masakan tersebut pada harga lebih 40 peratus berbanding harga yang sebelum ini.

Malah, ada juga peniaga yang cuba ambil kesempatan dengan mengenakan syarat kepada pembeli, perkara itu didedahkan menerusi rakaman oleh seorang pelanggan yang kini sedang tular di media sosial.
“Dari mana datang undang-undang ni? Saya nak minyak, saya tak kira, ni RM 20 baru boleh beli minyak masak? Mana boleh macam tu! Sekarang saya mahu minyak, saya tak kira, saya orang Malaysia.”

Video tersebut telah mendapat perhatian netizen, ada yang meminta agar perkara ini dilaporkan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna dan ada juga menyifatkan bahawa syarat lebih kurang sama diamalkan oleh peniaga-peniaga lain.

Hurm, janganlah gunakan kesempatan ini untuk kaut untung, kalau nak catu untuk pelanggan lain ini bukan caranya, apapun diharap dapat lah dengar respon daripada pihak peniaga untuk ketahui perkara sebenar.