[VIDEO] SorryFromMalaysia trending di media sosial

BEBERAPA hari ini, nama pelakon dan pengacara Janna Nick kecoh di media sosial.

Ia berikutan isu mempersendakan nama salah seorang ahli kumpulan K-pop terkemuka Blackpink iaitu Lalisa Manoban dalam sebuah telefilem.

Perkara tersebut mendatangkan kemarahan peminat kumpulan tersebut serta netizen kerana menganggap pelakon drama bersiri Marry Me Senorita itu tidak pandai menghormati seseorang.

Dalam amarah yang berlangsung di media sosial, timbul pula satu isu di mana tercetusnya berita yang tidak benar kononnya berlaku di Korea Selatan melibatkan rakyat Malaysia di sana.

Terdapat beberapa kemas kini mengatakan bahawa pelajar Malaysia di sana dikeluarkan daripada group belajar dan ada juga yang dibuang kerja gara-gara isu yang melibatkan Janna atau nama sebenarnya Nurul Jannah Muner.

Namun, pelajar Malaysia di Korea, Sabrina Azhar melalui sebuah video menyatakan bahawa semua perkara itu tidak berlaku dan ia tidak benar.

“Saya baik-baik sahaja, pelajar Malaysia yang lain juga begitu,”

“Saya ada baca beberapa berita mengenai pelajar Malaysia yang dikeluarkan daripada group dan sebagainya, saya rasa itu semua tidak benar dan anda tak perlu risau,” katanya.

Salah seorang pelajar Malaysia di Korea, Naufal Omar juga menyatakan bahawa mereka yang membawa cerita ini tidak mempunyai bukti yang kukuh.

Pagi ini pula trending di media sosial tanda pagar, #SorryFromMalaysia di mana mengundang tidak puas hati beberapa pihak.

Menurut mereka, berhenti lakukan perkara yang memalukan seperti ini kerana rakyat Korea sendiri tidak tahu apa yang sedang terjadi melibatkan penyanyi berusia 26 tahun yang popular dengan lagu Mungkin Saja.

Peminat-peminat Kpop terutamanya meminta agar perkara ini tidak dibesar-besarkan dan berhenti untuk menjadi wakil kepada fandom masing-masing.

-AA