Video makan durian beramai-ramai tular, netizen dakwa MP Batu Pahat turut terlibat?

Video makan durian beramai-ramai tular, netizen dakwa MP Batu Pahat turut terlibat?

Umum tahu bahawa perintah kawalan pergerakan (PKP) masih berkuatkuasa di seluruh negara kita. Antara SOP utama yang perlu dipatuhi oleh rakyat adalah kewajipan memakai pelitup muka dan penjarakan sosial 1 meter.

Bagaimanapun, ada ramai individu yang ‘degil’ dan melanggar SOP sesuka hati mereka. Begitulah seperti sebuah video tular memaparkan sekumpulan individu sedang berkumpul menjamah durian beramai-ramai, baru-baru ini.

Apa yang lebih mengejutkan adalah apabila netizen yang memuatnaik video tersebut di Twitter mendakwa MP Batu Pahat, Mohd Rashid Hasnon yang juga merupakan Timbalan Speaker Dewan Rakyat turut terlibat sewaktu ‘sesi makan durian’ tersebut.

MP pun seronok berkumpul makan durian ramai2?

“Seronok nampak MP Batu Pahat merangkap Timbalan Speaker merangkap pengkhianat berkumpul ramai-ramai makan durian?” tulis netizen itu.

Bukan setakat melanggar SOP dengan berkumpul beramai-ramai sahaja, malah kesemuanya dilihat tidak memakai pelitup muka dalam video berkenaan.

Netizen tidak puas hati

Menjengah ke ruangan komen, rata-rata netizen meluahkan rasa tidak puas hati terhadap tindakan semua individu yang dirakam dalam video berkenaan.

Dalam pada itu, ramai yang memerli para pemerintah yang disifatkan tidak mempedulikan perasaan rakyat yang seakan dikurung dalam ‘kawad berduri’ di waktu PKP ini, sedangkan mereka seronok bersuka ria tidak patuh SOP.

Nanti kena buka kertas siasatan juga lah kan?

Rakyat dikurung dalam kawad berduri

Majoriti tak pakai mask, takde jarak

Tak nak saman ke PDRM?

Bukan video lama, buktinya jersi Liverpool ‘season’ baru

Bagaimanapun, adalah tidak dapat dipastikan bila kejadian tersebut berlaku. Marilah kita nantikan jawapan daripada pihak yang terlibat, jika ada.

Tonton video penuh:

Sumber: Twitter @LagaCawan