Uniform & rambut digunting, ibu dedah anak dibuli di asrama

Uniform & rambut digunting, ibu dedah anak dibuli di asrama

Gejala buli di sekolah sememangnya sukar untuk dihapuskan. Masih ada lagi pelajar-pelajar yang bertindak melakukan kejahatan kepada pelajar lain sehingga boleh menggangu fokus serta kesihatan mangsa.

Baju seragam sekolah digunting

Dalam perkongsian panjang lebar seorang ibu dikenali sebagai Nazrah Mohamed, dia telah menulis kronologi khianat yang dihadapi oleh anaknya yang baru berusia 14 tahun di sebuah sekolah berasrama.

Ads by AnyDigital

Menurutnya, anaknya dan beberapa lagi pelajar telah dibuli dengan baju seragam sekolah diconteng serta di gunting berulang kali.

 

 

Report ke warden tapi anak pula yang dituduh

Kes telah dimaklumkan kepada pihak warden namun ketua warden memaklumkan tidak mengetahui sebarang kejadian buli dan khianat itu. Rupanya para pelajar senior mengambil keputusan untuk menyiasatnya sendiri.

Apa yang membuatkan pengguna Facebook ralat adalah tindakan pihak warden yang menekan anaknya supaya mengaku bahawa dia yang melakukan perkara-perkara tersebut seperti menggunting baju dan menconteng dinding sedangkan pelajar itu juga adalah mangsa.

 

Tiba2 anak dikatakan hidap anxiety & stres

Disebabkan kejadian sama masih berulang, mereka telah memaklumkan kepada pelajar-pelajar senior. Pengguna Facebook telah menghubungi beberapa pihak untuk mendapatkan maklum balas terhadap kes berkenaan dan pihak sekolah memaklumkan yang anaknya telah dirujuk kepada kaunselor.

Apa yang membuatkan Puan Nazrah bingung adalah anaknya telah dinyatakan mengalami anxiety dan stres dan memintanya merujuk hal tersebut kepada pakar psikatrik.

Terbukti anak sihat dan normal

Walaupun kesal dengan apa yang berlaku, dia telah membawa anaknya ke pakar psikiatri dan mendapati anaknya sihat dan normal.

Buat laporan polis, gesa pihak bertanggunjawab segera siasat

Disebabkan itu, dia telah bertemu dengan pihak pengetua sekolah dan membuat laporan polis berhubung kejadian berkenaan kerana tidak ada sebarang penjelasan daripada pihak sekolah serta pihak-pihak bertanggungjawab.

 

Baju2 masih digunting, terima nota ugutan

Tambahnya, kejadian khianat itu tidak terhenti disitu apabila masih ada lagi pakaian-pakaian pelajar yang digunting dan mereka telah menerima nota-nota ugutan.

Susulan daripada itu, anaknya telah diambil keterangan daripada pihak polis selama 2 jam disebabkan kelewatan tindakan yang dibuat oleh pihak sekolah.

Rambut dipotong pendek ketika tidur

Kemuncaknya, rambut anak kepada penggguna Facebook itu telah dipotong pendek ketika tidur.

Apa yang membuatkanya ralat adalah tindakan yang lambat daripada pihak sekolah sehingga kejadian seperti itu tidak dapat ditangani walaupun sudah berlarutan sehingga 2 bulan.

Dia menggesa pihak-pihak bertanggungjawab segera mencari pelaku tersebut kerana ia boleh dianggap jenayah dan tidak teragak-agak mengambil tindakan jika pihak yang sepatutnya mengendalikan kes ini masih lagi lambat melakukan sebarang tindakan.

 

Perkongsian tersebut telah mendapat perhatian ramai. Rata-rata menzahirkan kerisauan terhadap apa yang berlaku lebih-lebih lagi ia di dalam kawasa sekolah berasrama.

Mereka juga menyokong tindakan wanita itu menggesa pihak sekolah dan beberapa pihak yang lain kerana ia telah melibatkan kerugian serta boleh mengundang bahaya kepada mangsa-mangsa yang terlibat memandangkan telah wujud serangan secara sentuhan.

Sumber:Facebook Nazrah Mohamed