Tragis! bapa terkilan & sedih, gagal selamatkan anak jadi mangsa ‘ratah’ buaya

Tragis! bapa terkilan & sedih, gagal selamatkan anak jadi mangsa ‘ratah’ buaya

Siapa sahaja tidak sedih apabila kehilangan orang tersayang dalam keadaan tragis terutama ia melibatkan zuriat tercinta berdepan dengan maut di depan mata. Itulah yang terpaksa dilalui oleh seorang bapa apabila hanya mampu melihat anaknya dibaham oleh seekor buaya.

Menerusi video tular di akaun Facebook pada hari ini, lelaki berkenaan bersama anaknya dipercayai sedang berkayak. Malangnya, mereka disambar oleh seekor buaya sewaktu berada di kawasan kejadian.

Difahamkan, ketika kejadian yang mencemaskan itu sedang berlaku, si bapa cuba bergelut dengan reptilia berkenaan untuk menyelamatkan anaknya daripada menjadi mangsa ‘ratah’ buaya.

Malangnya, dia tewas bertindak sedemikian, sebaliknya mengalami kesan gigitan buaya sehingga menampakkan warna merah isi dagingnya.

Selain itu, tular sebuah video memaparkan lelaki berkenaan sedang menangis meratapi nasib anaknya sambil bertinggung di gigi air tasik berkenaan sambil meluahkan sesuatu.

Bagaimanapun, soalan yang dilontarkan oleh perakam berkenaan telah membuatkan ramai berang kerana dilihat tidak mempunyai keperikemanusiaan atas nasib yang dialami oleh lelaki berkenaan.

“Siapa suruh kau lari tadi? Kan dah kena makan buaya,”ujarnya.

Kejadian berkenaan disahkan oleh pihak berkuasa menerusi hantaran dibuat di laman Facebook Balai Bomba dan Penyelamat Lahad Datu, di mana ia berlaku sekitar jam 10.25 minit pagi pada hari ini.

Komander Operasi, Pegawai Bomba Kanan (PBK), Asmori bin Dahhiarsyah berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan mengatakan mangsa dibaham buaya di alamat Markas Operasi Pasukan Gerakan Marin, Lahad Datu, Sabah.

“Menurut saksi, terdapat 2 orang mangsa terlibat sedang menjalankan aktiviti mendayung perahu di kawasan laut telah disambar buaya.
“Seorang mangsa berjaya diselamatkan oleh orang awam, manakala seorang lagi masih belum dijumpai,”ujarnya.

Mangsa yang diselamatkan dilaporkan mengalami kecederaan parah telah dihantar ke hospital mengguna ambulans bagi mendapatkan rawatan selanjutnya. Sementara itu, pihak boleh menjalankan operasi mencari dan menyelamat (Surface) bersama agensi bantuan Polis Marin dengan menggunakan bot di kawasan kejadian.

Selain itu, salah seorang daripada netizen memberitahu mereka telah menemui buaya berkenaan.

Sumber: Facebook search