Terkini! Takut hadapi parlimen, PN buat mesyuarat tergempar

Pada pemimpin Perikatan Nasional (PN) mula tiba di Hotel Hilton Kuala Lumpur tengah hari ini untuk menghadiri mesyuarat praparlimen.

Antara tiba ialah Perdana Menteri Muhyiddin Yassin yang dilihat memasuki hotel berkenaan kira-kira jam 12.20 tengah hari. Sebelum itu beberapa pemimpin lain lebih awal sampai.

Mereka ialah Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dan Presiden PAS Abdul Hadi Awang.

Lain-lain ialah Presiden Parti Bersatu Sabah, Maximus Ongkili; Presiden MCA, Wee Ka Siong; dan Presiden MIC, S Vigneswaran.

Mesyuarat hari ini dianggap penting kerana sidang Dewan Rakyat akan bermula esok dan bakal menyaksikan Belanjawan 2021 dibentangkan pada Jumaat ini.

Ia kemudian akan dibahas dalam kalangan 221 ahli parlimen sebelum ia terbuka untuk undian – sama ada akan diluluskan atau ditolak – kemudiannya.

Secara keseluruhan Dewan Rakyat memiliki 222 kerusi namun salah seorang daripadanya kosong ekoran kematian wakil Batu Sapi, Liew Vui Keong, baru-baru ini.

Untuk rekod kerajaan PN pimpinan Muhyiddin kini bergantung kepada sokongan majoriti sangat tipis berdasarkan situasi pada Mei lalu.

Namun kedudukan itu kini diragui baru-baru ini ekoran perkembangan semasa politik dalam negara.

Sumber: Malaysiakini