Terkejar-kejar usung pesakit pengsan, ‘frontliners’ rebah terbaring atas jalan

Terkejar-kejar usung pesakit pengsan, ‘frontliners’ rebah terbaring atas jalan

Kenaikan kes COVID-19 di Selangor telah mencetuskan kebimbangan dalam kalangan penduduk malah, ia turut mengakibatkan Pusat Penilaian Covid-19 di Stadium Malawati, Shah Alam (CAC Stadium Malawati) diserbu orang ramai atas tujuan pemeriksaan kesihatan.

Menerusi siaran Buletin TV3 semalam, hampir 4,000 orang individu yang dijangkiti COVID-19 hadir bagi melaporkan diri seawal pukul 6 pagi biarpun kaunter dibuka 3 jam kemudian.

Orang ramai membanjiri CAC Stadium Malawati

Ternyata keadaan di situ begitu sesak dengan pesakit yang terdiri dari pelbagai peringkat umur terkmasuk bayi, kanak-kanak dan warga emas.

Seorang frontliners rebah ketika menyelamatkan pesakit

Bagaimanapun, di sebalik kesesakan tersebut frontliners dilihat gigih berjuang mengendalikan para pesakit yang berada di Pusat Penilaian COVID-19 terbabit.

Siapa sangka, tiba-tiba kekecohan berlaku di mana terdapat seorang individu yang jatuh pengsan tanpa sebab. Berikutan itu, petugas kesihatan menjadi cemas dan bertungkus-lumus berusaha untuk menyelamatkan pesakit tersebut.

Namun, apa yang menyedihkan adalah sewaktu mereka terkejar-kejar ketika mengusung pesakit itu di atas stretcher, mereka tergelincir dan salah seorang daripada mereka dilihat terjatuh lalu rebah dan terbaring di atas jalan.

Mungkin disebabkan terlalu penat dan tidak larat untuk bangun semula, lebih menyayat hati apabila petugas itu dilihat hanya terbaring buat beberapa ketika ketika orang ramai sibuk membantu.

@suemayrra

Allahuakbar, Ya Allah permudahkanlah segala urusan mereka. #covid19 #fyp #fpyシ #viralvideo #viraltiktok

♬ Zikir Ya Allah – Munif Ahmad

@muhamadzamri2020

#esekeli #foryoupage

♬ original sound – Muhamad Zamri – Muhamad Zamri

Kejadian tersebut telah mendapat pelbagai reaksi daripada netizen yang mana rata-rata mereka meluahkan simpati dan rasa sebak tatkala menyaksikan pengorbanan para frontliners.

Beratnya amanah frontliners

Itupun masih ada yang perlekeh tugas mereka

Sampai jatuh member tu

Penat fizikal dan mental, takde rehat

Sumber: TikTok @suemayrra, TikTok @muhamadzamri2020, YouTube Buletin TV3