Terima 329 anugerah, nama Siti Nurhaliza tersenarai dalam Top Most Awarded Musician

Terima 329 anugerah, nama Siti Nurhaliza tersenarai dalam Top Most Awarded Musician
1 April lalu genap 26 tahun penglibatan penyanyi Datuk Seri Siti Nurhaliza dalam bidang hiburan. Sepanjang tempoh itu, anak jati Kuala Lipis, Pahang itu telah berjaya meraih pelbagai anugerah dari dalam mahupun luar negara di atas pencapaian kerjaya seninya.

Terbaharu, nama Siti sekali lagi menjadi bualan hangat netizen selepas namanya tersenarai dalam list Top 100 Most Awarded Musicians of All-Time seperti yang dikongsikan laman Twitter rasmi, The Artist Museum.

Dalam senarai itu, Siti berjaya mengalahkan nama-nama besar bintang antarabangsa seperti Justin Timberlake, Usher, Nicki Minaj termasuk idolanya, Celine Dion.

Mendiang Michael Jackson mendahului carta sementara tempat kedua dan ketiga pula menjadi milik Beyonce dan Taylor Swift. Sementara, kumpulan sensasi Kpop, BTS di tangga keempat.

Rata-rata peminat melahirkan keterujaan di atas kejayaan membanggakan ibu kepada dua cahaya mata itu.

“Dahsyat betul boleh masuk dalam list ni.

“No. 27 penyanyi yang menerima paling banyak anugerah di peringkat global dan beliau masih lagi memegang takhta penyanyi paling tinggi anugerah di Malaysia dengan sebanyak 329 trofi.

“Tahniah Siti Nurhaliza. Sentiasa menjadi penyanyi nombor satu pilihan saya. Tolong jangan berhenti menyanyi… kami masih memerlukan anda dalam industri ini,” tulis peminat setia Siti.

Pelbagai anugerah yang berjaya diraih Siti antaranya 42 anugerah di Anugerah Industri Muzik (AIM), 25 trofi di Anugerah Bintang Popular, 28 anugerah di Anugerah Planet Muzik dan 20 anugerah di Anugerah Juara Lagu.