Tepat kena sayur, batu konkrit LRT3 jatuh atas khemah perniaga

Tepat kena sayur, batu konkrit LRT3 jatuh atas khemah perniaga

 

Beberapa serpihan batu dari landasan LRT3 dilaporkan terjatuh dan menimpa sebuah khemah pasar borong di Klang dalam satu kejadian jam 9.30 pagi tadi.

Menurut Majlis Perbandaran Klang (MPK) dalam satu kenyataan, pihaknya telah memaklumkan kepada pihak LRT mengenai kejadian tersebut dan kerja-kerja pembinaan dihentikan serta merta.

Dalam masa sama, MPK turut mengarahkan gerai yang terlibat di lokasi kejadian untuk tutup serta-merta.

“Sekitar jam 9:30 pagi, sewaktu kerja “hacking” oleh pihak Emrail Sdn. Bhd (EMSB), didapati sebahagian kepingan simen telah jatuh di atas kanopi kedai pasar.

“Kerja telah dihentikan dengan serta-merta dan pembersihan telah dilakukan,” merujuk kenyataan LRT seperti yang dilaporkan MPK dalam hantaran itu.

Gambar: FB MPK
Gambar: FB MPK

Bagaimanapun, tiada sebarang kecederaan terhadap orang ramai dan peniaga dilaporkan berlaku sewaktu kejadian.

“Tiada kecederaan berlaku dan kerja kerja di atas trek adalah diluar jangka MPK,” tambah MPK dalam kenyataan itu.

Sementara itu, video insiden tersebut dirakam oleh peniaga yang berada di sekitar lokasi kejadian serta pegawai MPK bertugas dan turut dimuat naik dalam hantaran Facebook berkenaan.

Berdasarkan video, terdapat sebuah lubang besar di bawah binaan landasan tersebut yang dipercayai merupakan sebahagian simen yang terjatuh.

Manakala khemah peniaga yang terlibat pula, pecahan batu tersebut dipercayai menimpa di bahagian bumbung kanvas sebelum terbolos dan ‘mendarat’ tepat di atas selonggok sayur.

 

Sumber: Facebook Majlis Perbandaran Klang