“Tekaan saya 100 peratus tepat” Iqbal dah jangka Qush tak lama jadi PA DSV

“Tekaan saya 100 peratus tepat” Iqbal dah jangka Qush tak lama jadi PA DSV

Pengakuan mengejutkan pembantu peribadi (PA) usahawan kontroversi, Dato’ Seri Vida, Syed Qusyairi  bin Syed Mahmud Iskandar atau diperkenalkan sebagai Abang Qu tentang dirinya yang sudah tidak bekerja dengan DSV agak mengejutkan ramai.

Mana tidaknya, sebelum ini influencer itu dinyatakan sebagai PA dengan gaji RM10,000 sebulan bagi menggantikan Iqbal Zulkefli.

Berbalas kenyataan di media

Walau bagaimanapun, Abang Qu memaklumkan yang dia hanyalah PA acting sahaja dan tidak menerima sebarang offer letter sehingga mengambil keputusan menamatkan sahaja ‘kolaborasi’ tersebut.

Akan tetapi, usahawan asal Kelantan itu telah mengatakan yang Abang Qu sengaja memburukkannya kerana pihak mereka sedang menyiapkan perjanjian tersebut dan menambah yang pemuda itu hanya ingin mencari populariti.

 

Iqbal dah jangka dari awal

Disebabkan masing-masing berbalas kenyataan dan mempertahankan apa yang mereka ungkapkan, bekas pembantu peribadi DSV, Iqbal Zulkefli telah mencuri tumpuan dengan mengatakan yang dirinya sudah dapat menjangka dari awal permainan DSV.

Menerusi Mstar, usahawan itu memaklumkan yang ketika dia masih bergelar PA, memang ramai kakitangan tidak mempunyai surat tawaran bekerja namun masih melakukan tugas seperti biasa.

“Tekaan saya 100 peratus tepat. Sebagai majikan juga, saya tidak suka DSV berjanji kosong RM10,000 kepada masyarakat di saat pandemik. Ramai yang berharap untuk bekerja ketika itu.”
“Saya tidak hairan tiada surat perjanjian kerana sebelum ini pun semua staf elok sahaja bekerja tanpa surat tawaran. Gaji tetap diberi dengan baik namun tidaklah seperti yang dihebahkan.”
“Sudah pun saya sampaikan kepada DSV, kalau mahu selamat asah staf yang bertahun lama berkhidmat dan tahu membaca rentak,” ujarnya.

Sudah2 la Vida…

Dikesempatan itu, pemuda berusia 28 tahun berkenaan juga sempat menitipkan pesan supaya kembali seperti dahulu kerana melihat Vida sekaan sudah jauh tersasar dari landasan perniagaan.

Dia juga merasakan yang anak-anak kepada usahawan berusia 50an itu sudah penat melayan kerenah ibunya yang tidak habis-habis dengan ‘drama’.

Kembalilah seperti dahulu. Gosip dengan saya sebelum ini sekurang-kurangnya dapat juga naikkan jualan berjuta-juta. Jangan leka, banyak lagi tanggungjawab penting.
“Anak-anak pun penat melayan kerenah ibunya yang sering begini. Mereka yang sering jaga hati kononnya untuk kemajuan perniagaan,” jelasnya.

Pesan buat PA RM10,000

Iqbal turut memberi nasihat kepada Qushairi supaya berani berdepan dan menghargai segala kebaikan Vida yang pernah diberikan kepadanya sehingga namanya juga mulai ‘kedengaran’ dalam laporan-laporan media.

“Kepada PA (Qush), jangan lari dari media kerana itu dianggap sombong. Media pernah mengangkat nama anda. Harus berani ke depan dengan jawapan terbaik.
“Jangan lupa kebaikan DSV kepada anda. Saya dan beratus staf lain dahulu berkali ganda lagi cabaran. Berbaiklah selagi boleh,” katanya.

Untuk rekod, pada 28 Februari 2022, DSV telah memperkenalkan PA terbarunya yang dikatakan bergaji RM10,000 sebulan kepada umum.

Influencer kacak itu juga sempat menjadi model dalam muzik video lagu Ku Ikhlaskan yang trending sekitar bulan lalu sebelum kemunculan pemuda itu seakan ‘hilang’ dan membuatkan banyak pihak tertanya-tanya tentang kehadirannya bersama usahawan kontroversi berkenaan.