“Tak sangka mereka bagi wang palsu..” – Peniaga kuih ditipu pasangan ‘berlagak’ kaya

“Tak sangka mereka bagi wang palsu..” – Peniaga kuih ditipu pasangan ‘berlagak’ kaya

Kejadian di Rembau, seorang peniaga kuih dan makanan di Tapak Penjaja Chembong sedih kerana terpedaya dengan tipu helah pasangan kekasih ‘berlagak’ kaya yang membayar menggunakan wang palsu.

Menerusi laporan Kosmo, peniaga yang bernama Nur Ashikin Kadir, terpaksa menanggung kerugian selepas menerima wang kertas palsu RM100 daripada pasangan kekasih itu.

Sekali imbas nampak macam duit asli

wang palsu
Nur Ashikin menunjukkan wang palsu RM100 (Foto: Kosmo)Nur Ashikin menyatakan bahawa semasa pasangan tersebut mahu membuat pembelian, dia tengah sibuk melayan pelanggan lain. Pasangan tersebut membuat pembelian sebanyak RM16 dengan membeli kuih rojak, mee rojak dan tauhu begedil.

Semasa menerima wang tersebut, terdetik di hati Ashikin tentang kelainan wang itu, tetapi Ashikin hanya menganggap wang tersebut baru dikeluarkan dari ATM kerana wang itu memang nampak seperti wang asli.

Kejadian berlaku kira-kira pukul 2.30 petang, ada sepasang individu lelaki dan wanita loghatnya seperti orang Indonesia. Mereka nampak seperti kaya dengan menaiki kereta jenis Proton X50.

Jadi, saya memang tak sangka mereka akan memberikan wang palsu kepada saya. Sebaik menyedari wang berkenaan palsu kira-kira 30 minit selepas kejadian, saya telah memuat naik makluman di page Facebook setempat bagi memastikan peniaga lain tidak tertipu seperti saya dan mengalami kerugian.

Allah, zaman sekarang ni memang macam-macam helah dibuat oleh manusia. Nak beli makanan RM16 pun sanggup tipu beri wang palsu. Semoga peniaga di luar sana mengambil iktibar dan periksa betul-betul wang yang korang dapat, okay! Jangan bagi muka dekat mereka yang gunakan cara kotor ini.