Tak fikir orang lain, 3 individu tamak ‘bolot’ semua makanan ‘food bank’

Tak fikir orang lain, 3 individu tamak ‘bolot’ semua makanan ‘food bank’

Semenjak pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0, semakin banyak ‘food bank’ atau pusat bekalan makanan diwujudkan bagi golongan terjejas akibat Covid-19.

Hampir semua pihak berganding bahu, dari Badan bukan kerajaan (NGO) sehingga persatuan penduduk demi mengatasi kelaparan ‘disembunyikan’ oleh segelintir keluarga yang dalam kesusahan.

Bagaimanapun, ada pula individu mengambil kesempatan dengan ‘membolot’ bekalan makanan yang disediakan pihak tertentu tanpa memikirkan nasib ‘orang belakang’.

Seorang pengguna Facebook, Hakimy Looi memuat naik satu rakaman televisyen litar tertutup (CCTV) memaparkan tiga individu gigih memasukkan hampir kesemua makanan ke dalam bungkusan plastik.

Menurut Hakimy, sikap pentingkan diri itu menyebabkan pihak yang prihatin boleh berubah fikiran untuk tidak turun padang bagi menghulurkan bantuan lagi.

“Maaf saya hanya tuju pada beberapa individu dalam CCTV ni…. jangan kerana hangpa macam ni kami yang turun padang ke hulu-hilir tolong sana tolong sini – risikokan diri kami untuk membantu..
“Jadi kecewa dan nak marah sangat….jangan pentingkan diri! Food bank hanya ambil apa yang perlu sahaja bukan ambil semua!,” luahnya.

Sejak dimuat naik semalam, posting tersebut dikongsi sebanyak 4,500 kali selain 2,700 komen netizen yang rata-rata bengang serta mengecam tindakan berlebih-lebihan individu tamak terbabit.

Selain itu, ada juga segelintir netizen memberi pendapat bahawa ‘food bank’ perlu diletakkan di lokasi lebih bersesuaian seperti di balai polis sekali gus dapat memantau individu tidak bertanggungjawab.

Bagaimanapun, tidak dapat dipastikan mengenai lokasi kejadian tersebut.

Tonton rakaman CCTV penuh:

https://www.facebook.com/1135397797/videos/352291079754262/

 

 

Sumber: Facebook Hakimy Looi