‘Superman’ diberkas dalam perjalanan berbuka puasa

‘Superman’ diberkas dalam perjalanan berbuka puasa

 

Lagak berbahaya sekumpulan samseng jalanan ketika dalam perjalanan untuk berbuka puasa terbantut selepas dicekup polis di Lebuh Raya Kota Bharu-Ketereh di Kota Bharu, Kelantan pada Jumaat.

Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik (JSPT) Bukit Aman, Datuk Mohd Nadzri Hussain berkata, operasi sepasukan Unit Risikan Operasi JSPT Bukit Aman kira-kira jam 6.35 petang itu bertindak menahan sembilan penunggang motosikal terbabit.

Menurutnya, kumpulan terbabit dikesan melakukan aksi ‘superman’, menundukkan badan, ‘zig-zag’ dan bersaing sesama sendiri.

“Aksi itu jelas membahayakan diri serta pengguna jalan raya lain.

“Kesemua penunggang itu dipercayai dalam perjalanan dari Machang ke Kota Bharu untuk berbuka puasa,” katanya kepada Sinar Harian pada Sabtu.

Beliau berkata, kesemua motosikal jenis Yamaha Y15ZR, Honda EX5 dan Honda C70 berkenaan telah disita manakala penunggang berusia 16 hingga 26 tahun terbabit kini direman tiga hari untuk siasatan di bawah Seksyen 42 Akta Pengangkutan Jalan 1987.

Dalam perkembangan lain, pada hari yang sama, seorang penunggang motosikal berusia 21 tahun turut ditahan di Kota Bharu kerana menggunakan nombor pendaftaran palsu.

Tambah Mohd Nadzri, operasi pada jam 7.40 petang itu juga telah bertindak menahan tujuh penunggang motosikal atas kesalahan tidak memiliki lesen.