“Semua orang sayang adik”, Ebit Liew bantu bina rumah untuk Adik Akid

“Semua orang sayang adik”, Ebit Liew bantu bina rumah untuk Adik Akid

Sepanjang bulan Ramadan ini, semua umat Islam menahan diri daripada makan dan minum sehingga tibanya waktu fajar. Tetapi ada sesetengah individu yang tidak perlu menunggu bulan Ramadan untuk menahan diri daripada makan dan minum.

Itulah yang boleh dikatakan dengan kisah kehidupan adik Akid yang duduk di Kelantan di mana keadaan rumah dan hidup adik tersebut telah tular setelah dikongsi di laman sosial TikTok oleh MyFundAction.

Video tersebut telah mendapat perhatian oleh seorang pendakwah selebriti yang terkenal di Malaysia iaitu Ustaz Ebit Lew. Ustaz Ebit  telah berjanji untuk membina rumah baharu untuk adik Akid dan keluarganya.

Adik Akid turut berasa sebak dengan pertolongan yang diberikan oleh Ustaz Ebit.

Adik orang baik. Allah sayang adik. Semua orang ambil berat pasal adik.

Ustaz Ebit juga difahamkan telah membeli barangan untuk membuat rumah baharu untuk adik Akid. Ebit Lew juga mengucapkan terima kasih kepada individu-individu dan badan bukan kerajaan (NGO) yang turut terlibat bekerjasama dalam membina  rumah baharu untuk keluarga tersebut.

Difahamkan bahawa rumah Akid berada dalam keadaan sebegitu sejak daripada Oktober tahun lepas dan dia terpaksa melakukan kerja seperti mencuci tandas surau untuk meneruskan kelangsungan hidup.