Selangor benarkan rapat saf solat berjemaah bermula 1 April

Selangor benarkan rapat saf solat berjemaah bermula 1 April

SHAH ALAM: Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah berkenan supaya solat berjemaah di masjid dan surau di seluruh negeri itu dirapatkan saf mulai 1 April ini.

Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Datuk Mohd Shahzihan Ahmad menerusi kenyataan memaklumkan ketetapan itu dibuat selepas baginda mengadakan satu rundingan bersama dengan Pengerusi Majlis Agama Islam Selangor, JAIS, Timbalan Mufti Selangor, Pengarah Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) serta beberapa orang Ahli Dewan di-raja Selangor.

“Hanya individu berumur 18 tahun dan ke atas yang lengkap dua dos vaksin COVID-19, membawa sejadah dan memakai pelitup muka sahaja dibenarkan hadir ke masjid dan surau.

“Individu yang bergejala diminta menangguhkan daripada menghadiri sebarang aktiviti di masjid dan surau sehingga tahap kesihatan dapat dipastikan demi menjaga kesejahteraan jemaah lain,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Katanya, baginda berkenaan membuat penelitian dan memperhalusi beberapa perkara untuk mengelakkan kesan mendalam akibat COVID-19, di samping memastikan kesejahteraan rakyat terpelihara dan institusi masjid serta surau terus berfungsi sebagai pusat ibadah di Selangor.

“Baginda juga berkenan solat tarawih dibenarkan untuk dilaksanakan dengan 20 rakaat sepanjang bulan Ramadan tahun ini di semua masjid dan surau di negeri ini.

Beliau berkata, Sultan Sharafuddin turut menzahirkan rasa bimbang dengan penularan wabak COVID-19 yang masih tinggi di Selangor.

Justeru katanya, baginda menasihati rakyat Selangor untuk terus berhati-hati dan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) serta mengikuti semua arahan yang dikeluarkan oleh kementerian dari semasa ke semasa.

“Baginda masih bimbang penularan wabak COVID-19 masih tinggi di Selangor yang mencatat jumlah kematian sebanyak 10,413 setakat 19 Mac lalu dengan lebih 50 peratus daripadanya adalah orang Melayu.

“Oleh yang demikian, baginda menasihati rakyat Selangor agar tetap berhati-hati dan terus mematuhi SOP serta mengikuti semua arahan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dari semasa ke semasa,” katanya.