“Sedekah jumaat” tindakan lelaki beri rokok buat jemaah masjid undang pertikaian netizen

“Sedekah jumaat” tindakan lelaki beri rokok buat jemaah masjid undang pertikaian netizen

 

Sudah menjadi kebiasaan setiap kali solat Jumaat di masjid akan terdapatnya individu yang berbesar hati untuk melakukan sedekah atau kenduri buat para jemaah masjid terdiri daripada buah-buahan dan sebagainya.

Dalam pada itu, lain ceritanya pada kali apabila dikongsikan menerusiΒ TikTok @udinponbolehΒ di mana terdapat sebuah masjid di mana terdapat seorang jemaah yang membuat sedekah rokok dan diletakkan pada raga motosikal serta juga bahagian depan kereta.

 

 

 

@udinponboleh

Reply to @nielz05_ #fyp last post pasal ni

♬ suara asli – π˜‘π˜’π˜’π˜™ – π˜‘π˜’π˜’π˜™

 

@udinponboleh

Reply to @firhannafees abis semua org die bagiπŸ˜‚#fyp

♬ suara asli – π™€π™›π™šπ™£π™™π™ž – π™€π™›π™šπ™£π™™π™ž

Di sebalik pemberian rokok secara percuma buat para jemaah, para netizen seolah mempertikaikan isu dosa dan pahala pemberian rokok khususnya di kawasan ibadah. Tidak kurang juga yang hairan dengan β€˜sedekah’ dilakukan oleh individu dalam video berkenaan.

SUMBER: TIKTOK @UDINPONBOLEH

SUMBER: TIKTOK @UDINPONBOLEH

SUMBER: TIKTOK @UDINPONBOLEH

Walau bagaimanapun, hukum menghisap rokok telah difatwakan haram oleh Jawatankuasa Fatwa Negeri Selangor sejak dari tahun 1995.

Selain itu, Mantan Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr. Zulkifli Mohamad al-Bakri turut berkongsi lebih lanjut isu pengharaman rokok dengan lebih lanjut menerusi pautan beliau di mana anda bolehΒ klik di siniΒ untuk mengetahui lebih lanjut.