Sajat bersuara, diungkit pakai telekung di Mekah “saya dipaksa oleh Imigresen sana…”

Sajat bersuara, diungkit pakai telekung di Mekah “saya dipaksa oleh Imigresen sana…”

Beberapa tahun lalu, kecoh di media sosial apabila usahawan kosmetik kontroversi, Nursajat berpenampilan seperti jemaah wanita ketika mengerjakan umrah, dan bukannya memakai ihram seperti jemaah lelaki lain.

Tindakan itu membuatkan Sajat atau nama sebenarnya Muhammad Sajjat Kamaruzzaman menerima banyak kecaman sehingga dipanggil oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan banyak pihak lagi.

Netizen kembali ungkit Sajat bertelekung

Lama menyepi daripada isu ini, semalam terdapat segelintir netizen membangkitkan semula dengan bertanya dan mempertikaikan tindakan Sajat memakai telekung ketika mengerjakan ibadah umrah bersama ahli keluarganya.

Menerusi video dimuat naik, netizen mempersoalkan Sajat sama ada usahawan berusia 37 tahun itu mahu menutup kisah menutup dan melupakan kes memakai telekung dan berpenampilan seperti seorang wanita.

“Sajat, nak tak tutup kisah kat Mekah tu?”soal netizen ketika sesi siaran langsung di TikTok .

Tak, kat Mekah memang macam tu. Saya dipaksa pakai

Tidak berdiam diri, Sajat tampil menjawab soalan yang diajukan oleh salah seorang netizen mengenai insiden berkenaan.

Sajat berkata, dia bukanlah mahu melupakan insiden bertelekung dan memakai tudung termasuk niqab di Mekah, sebaliknya dipaksa berbuat sedemikian atas arahan pihak pengurusan Imigresen negara berkenaan.

“Tak, kat Mekah tu memang saya kena pakai macam tu. Memang, lillahi ta’ala, sumpah. Memang saya sampai di imigresen, mereka suruh saya pakai tudun, suruh saya solat pakai hijab (telekung),”jelas Sajat.

Kalau saya tipu, matilah mak bapak saya

Tegas Sajat, pendedahan yang diberitahu itu bukanlah suatu penafian dan bukanlah penipuan. Malah, ‘ibu’ kepada dua anak angkat pasangan kembar ini berani bermain sumpah atas nama ibu dan ayahnya.

“Lillahi ta’ala, sumpah, lillahi ta’ala, kalau saya menipu, matilah mak bapak saya,”tegasnya.

 

@dedeqadnan

#sajatvideo #masukfyp #fypgakni #fypgakni #fypdongggggggg #fypシ゚viral

♬ original sound – dedeqadnan – dedeqadnan

Betul jugak tu, badan dia nampak macam perempuan

Pendedahan Sajat itu membuatkan ramai bersependapat apabila mereka melihat semula susuk tubuh usahawan tersebut yang sememangnya menyerupai seorang wanita.

Mereka juga mengatakan adalah patut sekiranya pihak imigresen sana menyuruh Sajat berpakaian sedemikian kerana susuk tubuhnya boleh menimbulkan syahwat seseorang.

Aik, dia yang tipu mak bapak pulak kena mati

Selain itu, ada juga mempersoalkan sumpah Sajat kerana menyebut nama ibu bapanya sendiri, sedangkan dia yang melakukan kesalahan.

Walau apapun penjelasan yang diberikan oleh Sajat, kesalahan seseorang menyerupai jantina asalnya tetap salah. Didoakan semoga Sajat kembali ke pangkal jalan sebelum semuanya terlambat kerana kita tidak tahu pengakhiran hidup seseorang di kemudian hari.

Sumber: TikTok @dedeqadnan