Rindu sangat kampung, Khairul Aming minta ‘followers’ kongsi foto suasana desa

Rindu sangat kampung, Khairul Aming minta ‘followers’ kongsi foto suasana desa

Jika ditanya kepada hampir keseluruhan rakyat Malaysia apa yang ingin sekali dilakukan ketika ini, sudah tentu ramai yang menjawab mahu pulang ke kampung halaman ataupun bertemu dengan orang-orang tersayang.

Mana tidaknya, hampir setahun masing-masing tidak dapat bersua muka dan paling penting para perantau yang jauh dari kampung amat merindui ‘bau’ udara di tanah kelahiran.

Merindui kampung halaman

Hal ini samalah yang berlaku kepada influencer terkenal, Khairul Aming apabila mengakui sudah 7 bulan merindui suasana di desa.

Jadi, dia meminta followers di Twitter miliknya untuk meninggalkan gambar atau video bagi mengubati rindu dirinya serta orang lain terhadap kampung halaman.

Suasana kampung yang sentiasa tenang

Menerusi perkongsiannya, dia meminta agar mereka yang duduk di kawasan pantai, ladang atau yang memelihara ayam, itik dapat berkongsi video serta gambar bagi mengubat kerinduan yang sudah lama tidak pulang ke kampung.

 

Jadi, ruangan komen di Twitter selebriti media sosial itu dipenuhi dengan gambar serta video suasana desa yang begitu menenangkan.

Pulau Perhentian yang dirindui

Musim durian dekat dusun

Kehijauan sawah padi di Perlis

Musim padi dituai dapat main layang2

Main lari2 dengan kambing

Posting yang dibuat oleh Khairul Aming itu telah meraih lebih daripada 20 ribu perkongsian semula dan 30 ribu tanda suka kerana masing-masing berasa gembira melihat hampir 2,000 komen yang kebanyakkannya menyertakan suasana kampung yang dirindui.

Bunyi pantai, ayam, itik, angsa dan sawah padi yang menghijau sedikit sebanyak meredakan minda para perantau yang amat merindui kampung setelah berbulan-bulan tidak dapat pulang disebabkan kekangan merentas negeri kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Sumber: Twitter Khairul Aming