Ramai kritik alunan lagu Negaraku di Piala FA 2022 “bunyi aneh”

Ramai kritik alunan lagu Negaraku di Piala FA 2022 “bunyi aneh”

Final Piala FA melibatkan pasukan Terengganu FC dan Johor Darul Takzim (JDT) yang berlangsung malam tadi sememangnya menghadirkan seribu satu cerita.

Kemenangan yang diraih oleh pasukan JDT telah memberi manfaat kepada rakyat Johor apabila pihak kerajaan negeri memberikan cuti peristiwa sempena kejuaraan tersebut.

Diiringi petikan gitar elektrik

Namun begitu, dalam kegembiraan penyokong dan pasukan JDT meraikan ‘kedatangan’ Piala FA ke selatan Tanah Air, ada momen yang menjadi bualan netizen di media sosial sebelum sepak mula perlawanan berkenaan.

Ketika nyanyian lagu Negaraku yang disampaikan oleh Idris Brown diiringi gorengan gitar elektrik telah mendapat komen negatif terutamanya di media sosial.

 

 

Macam ada yang tak kena

Mana tidaknya, lagu Negaraku yang biasanya didendangkan dengan muzik penuh semangat patriotik terdengar sangat bingit ketika di stadium dan juga di rumah.

Perkara itu menjadi perbahasan di laman Twitter serta di TikTok apabila ada yang merasakan hal sama. Menurut pengguna TikTok dikenali sebagai gazimbo, lagu Negaraku tidak sesuai diubah muziknya dan berharap supaya muzik dari lagu kebangsaan kita tidak diubah sesuka hati.

 

@gzbo_129

lagu Negaraku tidak sesuai diubah muzik..Negaraku is Negaraku..kekalkan muzik asal..#negaraku #finalpialafa2022 #jdtvsterengganu #fypシ #masukberanda #fypp #pelittiktokfyp #tenteramalaysia

♬ original sound – gazimbo – gazimbo

“Siapa punya idea la Negaraku macam ni”

Warganet di Twitter turut mengatakan hal yang sama kerana berasa ‘pelik’ dengan lagu Negaraku ketika awal mula final Piala FA malam tadi.

Rata-rata mereka berpendapat bahawa gorengan gitar tidak sesuai dengan lagu kebangsaan kita sehingga ada yang bingung untuk menyanyikan lagu Negaraku disebabkan muziknya berbeza dengan kebiasaan yang kita dengar.

Macam tak feel kalau muzik macam ni

Ambil vibe konsert Dewa 19 kot

Nyanyi versi normal cukup la

 

Walau bagaimanapun ada juga pihak yang menerima baik muzik sebegitu dan tidak merasakan ia satu masalah memandangkan rentaknya masih sama serta dialunkan dengan vokal hebat dari Idris Brown serta gitaris, Muzza.

Sumber: Instagram @rocketfuelent, TikTok gazimbo, Twitter