PU Azman didakwa lagi amang seksual, kelucahan melampau

PU Azman didakwa lagi amang seksual, kelucahan melampau

Penceramah selebriti, Pencetus Ummah (PU) Azman hari ini dilaporkan didakwa lagi atas tiga pertuduhan iaitu  melakukan amang seksual dan satu kelucahan melampau terhadap tiga remaja lelaki di dua mahkamah berasingan pada hari ini.

Memetik laporan dari Kosmo!, PU Azman mengaku tidak bersalah atas semua pertuduhan itu di Mahkamah Sesyen dan Majistret itu.

Mengaku tak bersalah

Pemilik nama sebenar, Azman Syah Alias, 41 dituduh menerusi dua kes amang seksual fizikal di sebuah inap desa di Sungai Udang di sini masing-masing pukul 12.15 tengah malam dan 1 pagi pada 20 Februari serta 29 Jun lalu. Pengakuan tidak bersalah tersebut dibuat di hadapan  Hakim Syafeera Mohd. Said.

Susulan daripada itu, penceramah selebriti yang juga seorang pelakon itu didakwa mengikut Seksyen 14 (a) Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual terhadap Kanak-Kanak 2017 yang boleh dipenjara sehingga 20 tahun dan boleh juga dikenakan hukuman sebat, sekiranya disabitkan kesalahan bagi setiap pertuduhan.

ADVERTISEMENT

 

Dalam pada itu, penceramah yang mesra disapa Cik Man turut didakwa menggalakkan komunikasi secara seksual melalui aplikasi WhatsApp dengan dituduh mengikut Seksyen 11 (1)(b) akta kesalahan-kesalahan seksual terhadap kanak-kanak 2017 yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga tiga tahun.

Ia dikatakan dilakukan di Kampung Meru di sini pada 16 Ogos melibatkan dua orang remaja lelaki berusia 17 tahun.

Kesalahan dibuat terhadap remaja bawah umur

Selain itu, Pu Azman didakwa di hadapan Majistret Amirul Asyraf Abd. Rasid atas tuduhan melakukan perbuatan kelucahan melampau terhadap seorang remaja lelaki lain berusia 19 tahun di sebuah rumah di Jalan Sungai Bertek kira-kira pukul 9.15 malam pada 10 Jun lalu.

Kesalahan itu dilakukan mengikut Seksyen 377d Kanun Keseksaan yang boleh dipenjara sehingga dua tahun sekiranya disabitkan kesalahan.

Jaminan keseluruhan RM24,000

Susulan daripada itu, mahkamah membenarkan jaminan keseluruhan RM24,000 bersama penjamin dan syarat tambahan tidak mengganggu mangsa, keluarga dan saksi pendakwaan selain melapor diri di balai polis berhampiran rumah setiap awal bulan bermula bulan ini.

Sebutan semula bagi kesemua kes ditetapkan pada 12 Januari tahun depan.

Terdahulu, PU Azman diddakwa di Mahkamah Sesyen pada 12 Oktober lalu atas lima pertuduhan melakukan amang seksual fizikal terhadap dua remaja lelaki pada Februari dan Julai tahun 2022.

Sumber: Kosmo! (Mohd Yunus Yakkub)