Pendakwah terkenal syukur dapat anak tarikh sama

Pendakwah terkenal, Ustaz Don Daniyal berkongsi khabar gembira apabila menimang cahaya mata lelaki keempat jam 3.25 petang semalam.

Lebih menggembirakan, anak keempatnya itu berkongsi tarikh kelahiran sama dengan anak ketiganya.

Malah, kelahiran anak pertama dan kedua turut jatuh pada tarikh sama iaitu 18 Januari 2014 dan 2016.

“Hari ini (semalam), Allah berikan kami sekeluarga hadiah. Dalam banyak-banyak umat yang ada, Allah pilih nak bagi pada kami. Syukur Ya Allah. Apa dia ni? Hadiah apa ni? Baiklah saya kongsikan.

“Saya bersyukur sebab kami sekeluarga menimang seorang cahaya mata lelaki. Sampai saat ini pun saya rasa macam tak percaya. 11 Februari 2020, jam 3.25 petang saya diberikan rezeki ini. Kira sekarang ini saya ada empat orang anak ‘jantan’.

“Kenapa saya cakap perkataan syukur sebab anak sulung dengan anak kedua berkongsi tarikh lahir sama. 18 Januari 2014 dan 18 Januari 2016.

“Anak keempat ini pula sama dengan anak ketiga. 11 Febuari 2019 abang nombor tiga manakala 11 Februari 2021 adik nombor empat,” tulisnya dalam satu hantaran di Instagram.

Menurut Don, dia sentiasa meminta setiap individu yang dia berjumpa untuk mendoakan agar dia dikurniakan anak yang berkongsi tarikh lahir sama sehingga tidak menyangka impiannya itu dimakbulkan Allah.

“Saya dengan isteri tahu kemampuan kami. Ibadah dengan main boleh diibarat sama banyak. Jauh sekali nak sampai kata doa makbul. Jadi, macam mana boleh dapat rezeki berkongsi tarikh sama? Saya nak kongsikan apa yang terbuku dalam benak hati selama ini.

“Pertama kehebatan doa. Bila jumpa saja sesiapa, kami minta tolong doakan bagi dapat sama tarikh lahir dengan anak nombor tiga. Kalau boleh saya nak sangat anak berkongsi tarikh sama.

“Tapi dalam masa sama, kami pun faham, ia benda bukan senang. Tapi apa salahnya minta orang doa kan? Betul tak? Bila jadi begini, kami percaya ada dalam doa yang kami pohon dimakbulkan Allah.

” Boleh jadi berkat doa kedua ibu bapa dan keluarga mentua. Berkat doa kawan-kawan, orang yang dapat nikmat, orang soleh serta doa orang yang dizalimi. Kami jumpa sapa saja, kami minta tolong doa.

“Kedua Allah swt Maha Hebat. Ya Allah, kami bersyukur jadi hambaMu. Kami tahu kami banyak dosa. Saya, isteri, keluarga, ibu bapa dan mentua saya, kawan-kawan dan semua kami sedar banyak dosa. Dalam masa sama Ya Allah, kami juga tahu bahawa kamu Ya Allah Maha Pengampun, Maha Mendengar, Maha Kuasa dan Maha Bijaksana,” katanya.

Don berkahwin dengan Dr Husna Zahary pada 2012. Hasil perkahwinan mereka dikurniakan tiga cahaya mata iaitu Don Mustofa, Don Ibrohim dan Don Sulaiman. – HM