Pelajar sekolah diajar guru cara pakai kondom jadi perdebatan netizen

Pelajar sekolah diajar guru cara pakai kondom jadi perdebatan netizen

Tak dapat dinafikan, masalah gejala sosial di kalangan pelajar sekolah masih lagi wujud dari zaman dulu sehinggalah sekarang.

Disebabkan ini, ada beberapa orang yang berpendapat bahawa pendidikan seks amatlah penting untuk diajar di sekolah bagi mengelakkan isu seperti mengandung anak luar nikah dan kes pembuangan bayi.

Namun begitu, cadangan ini turut ditentang keras oleh ramai pihak ekoran merasakan pendidikan seks hanya akan menggalakkan pelajar sekolah membuat perkara tak senonoh.

Screenshot 80.Jpg

Baru-baru ini, satu video yang dimuatnaik di TikTok telah tular di media sosial menunjukkan sekumpulan pelajar sekolah di Sarawak sedang belajar cara untuk memakai kondom dengan betul.

Dalam video tersebut, dapat dilihat sekumpulan pelajar ini sedang diajar untuk meletakkan kondom dengan betul ke objek yang berbentuk zakar di atas meja sambil diperhatikan oleh seorang guru.

Screenshot 79.Jpg

Video viral ini jelasnya telah mengundang pelbagai reaksi dari netizen. Ada yang merasakan ianya merupakan satu inisiatif yang bagus dalam sistem pendidikan di Malaysia dan ada juga yang tak bersetuju.

Screenshot 2022 07 21 At 12.02.17 Pm Down

Min macam ingat jugak dulu masa sekolah ada cikgu buat program untuk ajar pasal pendidikan seks ni. Tak tahulah sekarang masih buat lagi ke tak.