Pas sembang kari, nak pertahan kerajaan PN pula

Pas Perak menzahirkan komitmen untuk mempertahankan kerajaan Perikatan Nasional (PN) di Perak.

Demikian jelas Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Gunung Semanggol yang juga Pesuruhjaya Pas Perak, Razman Zakaria.

Tambahnya, keputusan itu dibuat oleh pucuk pimpinan Pas untuk menyokong kerajaan yang telah dibina bersama Pas, Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan UMNO.

“Keputusan yang dibuat pucuk pimpinan mengatakan bahawa kita setakat ini kena menyokong kerajaan kita bina bersama di atas permuafakatan Pas, Bersatu dan UMNO, dan kita menghadap Ke Bawah Duli Tuanku, Tuanku menitahkan supaya kita menerima mana-mana calon dipilih.

“Jadi kita dah bersetuju mempertahankan kerajaan PN yang telah kita persetujui bersama,” katanya.

Malah jelas Razman, pihaknya menyerahkan sebarang keputusan mengenai penubuhan kerajaan negeri Perak yang baharu kepada pucuk pimpinan Pas.

“Bagi pihak Pas, kita menunggu arahan dan keputusan pucuk pimpinan parti. Kita rujuk dan perkara ini melibatkan politik nasional,” jelasnya lagi.

Malah, beliau turut menegaskan bahawa hubungan Pas dan UMNO ketika ini seperti biasa dan Pas berpegang kepada prinsip permuafakatan di antara tiga parti itu.

“Hubungan kita macam biasa, prinsip Pas nyatakan dengan jelas kita tidak akan bersama Bersatu sahaja tanpa UMNO dan kita tidak akan bersama UMNO tanpa Bersatu, setakat ini itu prinsip yang kita bawa,” ujar Razman lagi.

Sumber: https://www.astroawani.com/berita-malaysia/pas-perak-zahir-komitmen-pertahan-kerajaan-pn-di-perak-271939