Panas!! Srikandi Muda Bersatu “kondem” ahli MT UMNO

Dakwaan Datuk Mohd Puad Zarkashi terhadap cadangan gagasan politik baharu oleh Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) akan menggalakkan kerja khianat menggambarkan pandangan negatif Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO itu terhadap beberapa pelan dan rancangan kerajaan.

Pengerusi Srikandi Muda Bersatu, Datin Ema Syuhaili Mohamad Sukor berkata, Mohd Puad juga kerap kali mengeluarkan kenyataan di media tanpa memahami konteks keseluruhan isu sebenar.

“Bekas Ketua Pengarah Jabatan Hal Ehwan Khas (Jasa) ini acap kali melontarkan kritik dengan keras tanpa beliau memahami konteks keseluruhan isu yang sebenar.

“Dalam merealisasikan hasrat rakyat, adalah lebih baik Mohd Puad menumpukan kepada kaedah dan penyelesaian yang lebih kemas dan progresif.

“Beliau tidak perlu mengkritik serta mempamerkan emosi yang negatif hingga menimbulkan tanggapan awam bahawa ahli politik tersebut seorang yang sangat sensitif dan terlalu defensif pada diri sendiri,” katanya dalam satu kenyataan pada Rabu.

Sebelum ini, Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Seri Hamzah Zainuddin berkata, satu gagasan politik baharu akan dimeterai membabitkan tiga gabungan parti besar dalam kerajaan, iaitu Perikatan Nasional (PN), Barisan Nasional (BN) dan Gabungan Parti Sarawak (GPS).

Jelasnya, gagasan itu bakal menjulang wawasan dan aspirasi diperjuangkan parti politik bergabung di bawahnya.

Bagaimanapun, Mohd Puad mendakwa, tiada pihak yang berminat dengan cadangan Bersatu untuk menubuhkan gagasan besar.

Menurutnya, bagaimana cadangan itu mahu direalisasikan sedangkan cacamarba dalam Bersatu masih belum selesai.

Dalam pada itu, Ema Syuhaili turut mengingatkan Mohd Puad bahawa beliau adalah sebahagian dari kerajaan dan bukan lagi pembangkang.

“Adalah lebih baik segala pendapat dan idealisme disalurkan melalui ruangan yang betul.

“Kita percaya bahawa setiap bait yang dikeluarkan haruslah disertakan hujah yang baik, dan jelas serta membina, jika benar seseorang ahli politik itu mengutamakan rakyat dalam setiap kata-katanya. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya,” tegasnya.

Sumber: https://www.astroawani.com/berita-politik/gagasan-politik-dakwaan-puad-gambarkan-pandangan-negatif-mt-umno-srikandi-muda-273379