Pakcik Hadi tak malas ketika muda, cuma buta huruf & tak ke sekolah

Pakcik Hadi tak malas ketika muda, cuma buta huruf & tak ke sekolah

Sejak video tular seorang warga emas dikenali sebagai Pakcik Hadi yang didakwa dimalukan depan khalayak ramai tular, pelbagai pihak telah tampil menyantuninya.

Dari golongan artis sehinggalah badan bukan kerajaan (NGO) turun ke Pusat Transit Gelandangan Kuala Lumpur untuk bertanya khabar kepada warga emas tersebut.

Pakcik Hadi tak kecil hati

Selain itu, seorang pengguna Facebook dikenali sebagai Warq Torturer telah memuat naik kembali perkongsian seorang temannya dikenali sebagai Dhila Fadhilah yang sempat bertemu langsung dengan Pakcik Hadi.

Dalam penulisan wanita itu di FB, dia menjelaskan yang warga emas berkenaan tidak marah atau berkecil hati dengan usahawan tersebut.

Bukan malas, cuma buta huruf & tak sekolah

Dalam pada itu, Pakcik Hadi menjelaskan kepadanya yang pada masa muda dahulu, dia bukanlah seorang yang malas, cuma dia tidak ke sekolah dan mempunyai masalah buta huruf.

 

Dia pernah bekerja sebagai pengawal keselamatan di sebuah pejabat mahkamah dan duit dari Kumpulan Wang Simpanan Nasional (KWSP) yang diterimanya telah digunakan untuk tujuan upah haji buat kedua ibu serta bapanya.

 

Mungkin ada pihak tak faham

Sehubungan dengan perkongsian tersebut, rata-rata warganet telah meninggalkan komen diruangan Facebook Warq Torturer dengan memuji tindakan baik pakcik tersebut walaupun tidak pasti kesahihannya.

Mereka juga masing-masing berharap agar apa yang telah berlaku menjadi ikhtibar untuk semua kerana kita tidak tahu kesusahan dan kehidupan seseorang itu di masa lalu.

Pengajaran untuk semua

 

Dia dah lalui macam2 semasa muda

Kaya bukan pada harta…

Sudah sudah lah tu

Zaman sekarang tak boleh banding dengan zaman dulu

Pakcik ni dah berjaya sebab buat upah haji untuk ibu bapa

Fitrah orang tua jarang marah orang muda

 

Terdahulu, video Pakcik Hadi seperti dimarahi oleh seorang usahawan terkenal telah tular dan mendapat pelbagai respon daripada warganet.

Sedar akan kesilapannya, usahawan tersebut telah tampil membuat permohonan maaf dan bertemu sendiri Pakcik Hadi bagi menjelaskan hal sebenar.

Semoga apa yang berlaku menjadi pengajaran untuk semua pihak.

Sumber: Facebook Warq Torturer