Orang kuat Najib kecam MP Pas, tuduh beliau bingai dan tidak cerdik

Selepas ahli Parlimen Pas menyerang Datuk Seri Najib Razak dalam Dewan Rakyat semalam, penyokong bekas perdana menteri itu menyifatkan beliau sebagai bingai.

“Nak kata bodoh tak sampai hati, tetapi tak berapa cerdik, bingailah senang cerita,” kata Datuk Lokman Noor Adam terhadap ahli Parlimen Pas dari Pasir Mas, Ahmad Fadhli Shaari melalui facebook beliau.

Menurut bekas Pengarah Komunikasi Kementerian Kewangan ketika Najib adalah menterinya itu, timbalan ketua Pemuda Pas ini ada masalah.

“Manusia ini ada masalah,” kata Lokman yang marah dengan serangan Fadhli terhadap cadangan Najib agar moratorium diberikan secara automatik dan pencarum KWSP boleh mengeluarkan wang mereka dari akaun 1.

Fadli ketika berucap dalam Dewan Rakyat semalam menyifatkan sokongan bersyarat Najib terhadap Belanjawan 2021 umpama syarat yang diberikan oleh Puteri Gunung Ledang untuk menolak pinangan Sultan Melaka.

Bagi Lokman, sokongan bersyarat Najib terhadap Belanjawan 2021 bukan tidak masuk akal kerana ia boleh dilaksanakan oleh kerajaan jika kerajaan mahu sedangkan syarat Puteri Gunung Ledang memang tidak boleh dilaksanakan.

Lokman juga menyekolahkan Fadli apabila dalam ucapannya selalu berdolak dalih.

“Mula-mula dia menolak cadangan Datuk Seri Najib agar dibenarkan pencarum mengeluarkan wang dari Akaun 1 KWSP.

“Lepas itu dia sokong pula cadangan kerajaan untuk benarkan pencarum keluarkan wang KWSP secara runcit-runcit dari Akaun 1.

“Saya nak tanya pendirian Fadli ni. Apa sebenar pendirian dia. Mula-mula jangan usik simpanan KWSP untuk hari tua ini, lepas tu sokong pula keluar secara runcit-runcit,” kata Lokman.

Fadhli Shaari ketika berbahas menyerang cadangan Najib yang mengenakan sokongan bersyarat terhadap Belanjawa 2021 yang dibentangkan oleh Menteri Kewangan Jumaat lalu.

Fadhli berkata, meletakkan syarat sokongan supaya kerajaan meluluskan pengeluaran kumpulan wang simpanan pekerja (KWSP) Akaun 1 dan lanjutan automatik moratorium agak janggal kerana ia tiada keperluan dalam Belanjawan 2021 ini.

“Saya rasa ia seperti (hikayat) Puteri Gunung Ledang yang meminta Sultan Melaka membuat jambatan (emas), hidangan (hati) nyamuk sekian, sekian, namun bukan bertujuan untuk terima pinangan tetapi petanda untuk tolak pinangan itu,” katanya.

Ketika berbahas semalam, Najib berkata, sokongan BN terhadap Belanjawan 2021 kali ini adalah sokongan bersyarat, kerana, Umno masih menuntut kerajaan supaya melanjutkan moratorium selama enam bulan dan membenarkan pengeluaran one-off hingga RM10,000 daripada Akaun 1 KWSP.

Sumber: Malaysia Dateline