‘Nurse’ hamil anak sulung meninggal akibat dijangkiti Covid-19 dari pesakit

‘Nurse’ hamil anak sulung meninggal akibat dijangkiti Covid-19 dari pesakit

Saban hari, kes penularan wabak COVID-19 di negara kita semakin merisaukan. Para frontliners juga dilihat masih berusaha untuk mengurangkan rantaian COVID-19. Bukan itu sahaja, mereka juga perlu menguruskan jumlah pesakit yang baru yang baru tiba di pusat kuarantin dan juga di pusat perubatan.

Jururawat dijangkiti COVID-19 daripada pesakit

Betapa besarnya pengorbanan para petugas kesihatan yang perlu menghadapi risiko yang besar sehinggakan boleh meragut nyawa mereka sendiri.

Lebih menyedihkan lagi apabila seorang jururawat telah meninggal dunia akibat COVID-19 selepas dijangkiti daripada salah seorang pesakit di hospital.

Jururawat berkenaan dikenali sebagai Siti Aishah binti Mohd Zamri yang dikatakan sedang sarat mengandung tujuh bulan dan telah dijangkiti COVID-19 dari pesakit di dalam wad.

Aishah dikatakan telah terlantar serta tidak sedarkan diri ketika dirawat di unit rawatan rapi (ICU) di Hospital Labuan.

Ibu dan anak tidak dapat diselamatkan

Namun, ajalnya sudah tiba, dia telah kembali ke rahmatullah bersama-sama bayi yang sedang dikandung pada pukul 10.45 pagi.

Staff nurse Siti Aishah binti Mohd Zamri telah kembali ke rahmahtullah bersama-sama bayi dalam kandungannya pada pukul 10.45 pagi tadi di ICU Hospital Labuan.

Menerusi posting yang telah dimuat naik oleh suami Allahyarhamah di Facebook, dia sempat meminta orang ramai agar mendoakan isterinya serta anak pertama mereka yang masih berada dalam kandungan diberi kesembuhan.

Semoga Allah beri kesembuhan kepada isteri saya dan juga baby kami dalam kandungan. Mohon doa daripada semua untuk isteri saya dan baby kami.

Namun, pada ketika ini status berkenaan dibanjiri dengan upacan takziah daripada warganet yang mengenali dirinya itu.

Sumber : Muhammad Iqmall , Aina Hafizah Mohammad Fuzi , Mohd Nur Amin