Netizen berang ada yang rakam proses undi & selamba kongsi di TikTok

Netizen berang ada yang rakam proses undi & selamba kongsi di TikTok

 

Mengambil gambar atau merakam sewaktu mahu pangkah pada kertas undian adalah satu perbuatan yang dilarang dan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah pun memaklumkan rakyat tentang peraturan yang perlu dipatuhi ketika hadir mengundi.

Bagaimanapun, terdapat segelintir individu yang ingkar dan merakam sebelum memuat naik video ketika proses pengundian mengundang kecaman ramai netizen.

Menerusi Twitter, netizen pakat mendedahkan akaun individu yang berbuat sedemikian dan setakat ini seorang perempuan serta seorang lelaki didapati melanggar peraturan tersebut.

 

Tindakan dua individu tersebut membuatkan netizen berang kerana selamba melanggar undang-undang yang sudah ditetapkan oleh SPR dan berasa bangga dengan memuat naik konten sebegitu.

Rata-ratanya memohon agar pihak SPR ambil maklum tentang tindakan dua individu tersebut dan berhadap agar mereka dikenakan tindakan selanjutnya.

Bukan hanya di TikTok, ada juga individu yang didapati merakam konten ketika melakukan proses mengundi dan memuat naik video tersebut di lama Facebook.

 

Setakat artikel ini ditulis, video yang dimuat naik itu telah pun dipadam daripada akaun TikTok masing-masing namun terdapat netizen yang sempat simpan rakaman tersebut sebelum ia dilupuskan.

 

SUMBER : Twitter