Muhyiddin tak jujur kepada rakyat? Rafizi dedah punca kerjasama PH-BN wujud

Muhyiddin tak jujur kepada rakyat? Rafizi dedah punca kerjasama PH-BN wujud

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli mendedahkan kerjasama PH-BN antara Pakatan Harapan dan Barisan Nasional wujud disebabkan oleh Perikatan Nasional (PN) menolak titah Yang di-Pertuan Agong untuk membentuk kerajaan bersama PH.

Menerusi sebuah hantaran yang dimuat naik oleh Rafizi di laman TikToknya, dia memaklumkan keputusan Pilihan Raya Umum ke-15 pada kali ini menyaksikan tiada parti yang mendapat kemenangan majoriti mudah yang memaksa parti PH atau PN bergabung dengan BN untuk membentuk kerajaan.

 

@rafiziramli

#rafiziramli #pakatanharapan #barisannasional #anwaribrahim #perikatannasional #kerajaanperpaduan

♬ An emotional and happy song (long) – bunka

“Lebih unik lagi, keputusan ini (PRU15) menyebabkan PN atau PH pun tidak boleh membentuk kerajaan sendiri tanpa penyertaan Barisan Nasional (BN). Mana-mana gabungan memerlukan penyertaan BN untuk membentuk kerajaan.
“Kalau pun PN berjaya mengumpulkan sokongan daripada semua parti lain selain daripada PH atau BN, PN tidak boleh membentuk kerajaan,” katanya.

Bukan itu sahaja, dia turut menegaskan rakyat mahukan sebuah kerajaan yang stabil dan tidak mahu mengulangi  episod pengkhianatan ‘Langkah Sheraton’ dimana ada segelintir ahli parlimen yang mengalihkan sokongan semata-mata mahu mendapatkan jawatan.

 

Susulan itu, parlimen meluluskan undang-undang Anti Lompat Parti yang bertujuan untuk menyekat tindakan ahli parlimen daripada menyokong calon Perdana Menteri dari parti lain tanpa persetujuan dan pengetahuan parti masing-masing.

“Ini dilema yang dihadapi semua gabungan sejurus selepas keputusan PRU15 dimuktamadkan. PN yang mula-mula mengaku mereka ada majoriti dan mendabik dada akan membentuk kerajaan.
“Mereka sebenarnya tidak jujur kepada rakyat bahawa majoriti yang mereka ada itu adalah hasil daripada ‘ulang tayang Langkah Sheraton’.
“Mereka mengaku konon ada 10 ahli parlimen BN yang memberi sokongan kepada Tan Sri Muhyiddin Yassin sedangkan tindakan 10 ahli parlimen BN itu tidak mendapat restu dan persetujuan daripada BN,” ujarnya.

 

 

Jelasnya lagi, sebelum ini BN sudah membuat keputusan untuk kekal menjadi pembangkang dan memberi laluan kepada PH dan PN untuk membentuk kerajaan.

Namun begitu, disebabkan PN menolak untuk bersama PH, Pengerusi BN, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi akur dengan titah tuanku supaya bersama-sama dengan PH bagi membentuk sebuah kerajaan.

Sumber: TikTok @rafizi