Meskipun air masuk rumah, Aunty selamba masak makanan, beri pada mangsa banjir

Meskipun air masuk rumah, Aunty selamba masak makanan, beri pada mangsa banjir

Rakyat Malaysia memang cukup terkenal dengan budaya toleransi, saling hormat-menghormati dan suka berkongsi walaupun berbeza warna kulit dan agama.

Ketika musim banjir ini, terserlah wajah sebenar rakyat Malaysia yang  berhempas-pulas membantu mangsa-mangsa terjejas, dari tahap bersihkan lumpur, beri sumbangan, edar makanan hinggalah ke masak-masak.

Bercakap tentang masak, baru-baru ini tular isu sebuah Gurdwara di Petaling Jaya yang menyediakan bekalan makanan untuk mangsa terjejas. Walaupun bukan seagama, tindakan mereka itu harus dipuji.

Kini, tular juga satu video memaparkan situas seorang ‘auntie’ yang gigih masak di dapur di depan rumahnya. Apa yang mengejutkan, rumah dia sendiri pun turut dilanda banjir.

Difahamkan, ketinggian air banjir yang bergenang ketika itu sudah mencapai hingga paras lutut. Namun itu tidak mematahkan semangatnya untuk memasak demi ‘mengisi’ perut mereka yang kelaparan.

Atas sifat kemanusiaan, ‘auntie’ ini sangat berbesar hati nak bantu masakkan bekalan makanan untuk mangsa-mangsa banjir lain yang memerlukan. Pendek kata, sangat tersentuh hati melihat kebaikan mereka.

Jom kita ikuti video yang dikongsikan oleh Franklin Unity di bawah ini.

https://vt.tiktok.com/ZSemUKbou/