“Menyesal ‘rampas’ suami orang, rupanya..”-Peguam share kisah wanita nak mohon Fasakh sebab suaminya…

“Menyesal ‘rampas’ suami orang, rupanya..”-Peguam share kisah wanita nak mohon Fasakh sebab suaminya…

Penceraian merupakan satu mimpi ‘ngeri’ untuk setiap pasangan suami isteri. Sebagai seorang manusia sudah tentu kita inginkan kehidupan yang bahagia dengan pasangan masing-masing.

Namun begitu, jodoh dan pertemuan semuanya rahsia Tuhan. Ikatan yang terjalin boleh sahaja putus di tengah jalan atas sebab-sebab tertentu. Jika bukan kerana perangai pasangan yang dijadikan asbab, harta dan kewangan juga boleh dibangkitkan.

Jika si isteri sudah tidak tahan dengan perkahwinan yang dibina, penceraian melalui fasakh boleh difailkan. Fasakh merupakan pembubaran perkahwinan melalui kuasa yang diberikan kepada hakim. Walaupun hak untuk memohon fasakh terpakai kepada kedua-dua suami dan isteri, namun secara amalannya hak fasakh diberikan kepada isteri memandangkan suami mempunyai hak untuk melafazkan talak.

Seperti perkongsian di laman FB Fahmi Ramli ,peguam Syarie iaitu Tuan Fahmi Ramli, beliau ada berkongsikan satu coretan mengenai seorang isteri yang ingin membuat permohonan fasakh iaitu membubarkan perkahwinan dengan suaminya. Si isteri merupakan isteri kedua yang telah berkahwin senyap-senyap dengan si suami di Thailand kerana suami enggan isteri pertamanya tahu.

Namun, selepas berkahwin baru si isteri tahu ternyata suaminya yang dianggap kaya dan mempunyai harta itu, ternyata tidak mempunyai pekerjaan tetap dan harta benda yang ditayangkan sebelum berkahwin hanyalah ‘wayang’ semata-mata.

Menyesal ‘rampas’ suami orang, rupanya tiada apa-apa pada lelaki itu

Kalau cerita bab ni, saya percaya ramai wanita akan cakap padan muka. Tapi, ingat, ketika cerita ini dikongsi, niatnya adalah untuk beri peringatan baik kepada wanita-wanita yang ada niat untuk menjadi isteri kepada seseorang lelaki yang telah berkahwin.

Ada satu kisah dimana seorang isteri ini datang mengadu kepada saya untuk membuat permohonan fasakh iaitu membubarkan perkahwinannya dengan suami.

Wanita ini masih muda. Bawah 25, elok rupanya. Bila ditanya, berapa lama telah kahwin, katanya dalam setahun lebih. Rupanya berkahwin secara senyap di Sempadan Thailand sebab suaminya adalah ‘Suami Orang’.

Saya cakap, “Puan kena buat Pengesahan Nikah Poligami di Mahkamah Tinggi Syariah dulu, baru boleh buat fasakh sebab sijil nikah siam puan tak terpakai di Mahkamah Malaysia ini”.

Saya tanya, kenapa pilih untuk kahwin di Siam?

Suami saya tak mahu isteri pertama tahu. Lagi pula, mereka dah berhubungan sulit selama beberapa tahun.

Wanita tersebut pada awalnya percaya bahawa lelaki tersebut adalah seorang yang berharta. Ada kereta besar. Kiranya sebelum ini, pernah senyap-senyap keluar date dengan kereta tersebut. Pernah dibelikan hadiah Iphone 11.

Dia pula ketika itu seorang pelajar universiti sahaja. Tak ada pendapatan. Bila dia dapat lelaki yang kononnya kaya itu, dia rasakan ada orang yang boleh tanggung dirinya.

Bila dah berkahwin ni baru tahu, rupanya lelaki tersebut tidak ada pekerjaan tetap, sebaliknya isterinya yang memiliki harta-harta termasuk kereta mewah sebelum ini.

Isteri pertama pun dah dapat tahu tentang perbuatan curang suaminya serta tahu tentang pernikahan ini. Dan isteri tersebut telah memfailkan perceraian.

Patutlah bila lepas kahwin, dia tak mahu sahkan di Mahkamah, rupanya baru tahu, suaminya itu tidak mampu. Nafkah untuk dirinya pun terabai. Sampaikan dia terpaksa pula kini, menanggung kandungan anak yang bakal dilahirkan tanpa nafkah yang cukup.

Rumah pun hanya duduk di rumah ibu bapa sendiri sahaja. Baru tahu juga, rupanya suaminya seorang panas baran. Tak cukup dengan itu, dari sehari ke sehari, datang saman baru kepada suaminya dimana bekas isteri menuntut Nafkah Anak, Nafkah Eddah, Nafkah Tertunggak dan Mutaah.

Dia akhirnya tak tahan. Rupanya, kemewahan tersebut hanya wayang dan tumpangan milik orang lain. Bukan pula harta sepencarian, sebab bekas isteri yang telah beli segalanya.

Akhirnya, wanita ini menyesal dan minta kisah ini disampaikan kepada wanita-wanita lain agar menjadi pedoman kepada mereka. Jangan kahwin semata-mata janji manis dan muka ‘handsome’ sahaja. Selidik betul-betul latar belakang bakal pasangan. Kalau sanggup bermadu sekalipun, buat cara yang betul.