Mayat anak gabenor Indonesia lemas ditemui selepas 14 hari hilang

Mayat anak gabenor Indonesia lemas ditemui selepas 14 hari hilang
SELEPAS 14 hari dilaporkan hilang ketika sedang berenang di Sungai Aare, Switzerland, anak kepada Gabenor Indonesia, Emmeril Kahn Mumtadz ditemukan oleh pihak polis Switzerland pada Khamis.
Menurut pihak polis, pihaknya menemui jasad Emmeril atau lebih dikenali dengan pangilan Eril pada jam 6.05 pagi Rabu (waktu tempatan) di kawasan empangan Engehalde.
Jasad dalam keadaan tidak bernyawa itu ditemukan terapung di permukaan air, lapor pihak berkuasa
Duta Besar Indonesia ke Switzerland, Muliaman Hadad dalam satu kenyataan memaklumkan, mayat telah dihantar ke pasukan forensik untuk tujuan pengecaman dan siasatan lanjut.
Kemudian pada Khamis, pihak berkuasa Switzerland mengesahkan bahawa jasad itu sememangnya milik Eril yang juga anak sulung dalam keluarganya.
Ketika ini, masih tidak dapat dipastikan sama ada jenazah akan dibawa pulang secepat mungkin atau perlu mengambil masa beberapa hari lagi untuk melalui beberapa proses di Switzerland.
Bagiamanapun menurut sumber, jenazah akan dibawa seawalnya pada Sabtu ini dengan urusan pengebumian bakal dibuat sebagai seorang Muslim.
Eril sebelum ini dilaporkan hilang ketika berenang bersama adiknya Camillia Laetitia Azzahra dan rakan mereka di sungai yang panjangnya melintasi tiga wilayah Bern, Solothurn dan Aargau serta empat danau iaitu Danau Brienz, Thun, Wohlen dan Biel.
Anak sulung kepada Gabenor Jawa Barat itu berada di Switzerland bersama keluarganya untuk mencari institusi pendidikan bagi melanjutkan pendidikannya sehingga ke tahap sarjana.
Sejurus selepas berita kehilangan Eril diuar-uarkan media tempatan dan Indonesia, Ridwan serta isterinya, Atalia Praratya ‘berkampung’ di Swtizerland untuk membantu usaha operasi mencari dan menyelamat (SAR).