“Malang tidak berbau…”, Bilah kipas tiba-tiba patah, mujur tak kena kepala

“Malang tidak berbau…”, Bilah kipas tiba-tiba patah, mujur tak kena kepala

Malang tidak berbau, itulah peribahasa yang sesuai digunakan bagi menggambarkan satu situasi yang dialami oleh sebuah keluarga di mana bilah kipas yang berada di siling rumahnya telah patah secara tiba-tiba. Mujurlah ketika kejadian tiada sesiapun berada di dapur.

‘Bilah kipas boleh patah dengan sendirinya.

Foto: Sarina Basir

Seorang wanita dikenali sebagai Sarina Basir menerusi satu posting di laman Facebook tampil menceritakan apa yang telah terjadi dan sempat memberikan peringatan kepada orang ramai supaya lebih berhati-hati jika menggunakan kipas jenis berkenaan.

Ada yang guna kipas jenis ni ke dekat rumah? Hati-hati ye, bilah kipas ni boleh patah dengan sendirinya. Sebelum ini, saya perasan ada yang post dekat group deko-deko, bilah kipas rumahnya patah tetiba.

Saya macam tak percaya juga sebab macam pelik, macam mana boleh patah dengan sendiri kalau tak ada yang ketuk, bila dah kena dekat diri sendiri, barulah saya percaya, ianya bukan rekaan, tapi betul-betul boleh berlaku.

Ujar wanita ini lagi, kejadian tersebut berlaku pada tengah malam dan anak perempuannya bertindak mengetuk pintu biliknya bagi melaporkan insiden yang berlaku itu. Difahamkan, ketika kejadian ahli keluarganya yang lain sedang tidur dan kipas tersebut sama sekali tidak digunakan.

Bagitahu daddy dia yang kipas dapur ini tertanggal sendiri. Dia terkejut sebenarnya dengar bunyi benda jatuh. Mujur masa kejadian, kipas tak berfungsi kami semua dah tidur. Saya cuma risau jika sedang berfungsi, tiba-tiba patah bilahnya.

Nauzubillahhiminzalik. Alhamdulillah. Allah lindungi kami semua.cuma kepada yang memasang kipas jenis macam ini, harap berhati-hati ye.

Bahaya kalau jadi macam ni!

Sumber: Sarina Basir