Lelaki rosakkan kolam Deepavali tutup akaun media sosial, bakal dipanggil polis

Lelaki rosakkan kolam Deepavali tutup akaun media sosial, bakal dipanggil polis

Tindakan seorang lelaki merosakkan hiasan kolam rangoli sempena sambutan Deepavali di sebuah hospital di Klang baru-baru ini menerima kecaman hebat dari netizen.

Buat sambil ketawa

Lebih mengecewakan apabila lelaki berkenaan yang lengkap berbaju Melayu serta bersongkok melakukan vandalisme itu dalam keadaan ketawa sambil dirakam seolah-olah ianya satu perkara yang lucu.

Difahamkan lelaki berkenaan merupakan seorang pengguna media sosial yang mempunyai ramai pengikut dan terkenal dengan video tariannya.

Media sosial mod privasi

Walau bagaimanapun, akaun media sosial lelaki tersebut iaitu Instagram dan juga TikTok telah pun ditetapkan kepada mod privasi selepas video asalnya tular.

Sementara itu di bahagian quotes dan juga replies tweet berkenaan, ramai yang marah dan menyifatkan tindakan lelaki berkenaan sebagai kurang ajar kerana tidak menghormati adat bangsa lain.

“Dia gelak-gelak tu, ingat kelakar agaknya. Susah ke nak hormat bangsa lain?”

Komen netizen

Susulan daripada itu, pihak polis daerah Klang Utara iaitu Asisten Komisioner S. Vijaya Rao berkata bahawa mereka akan segera memanggil lelaki terbabit dan kes akan disiasat di bawah Seksyen 298A Kanun Keseksaan kerana telah menyebabkan ketidakharmonian, perpecahan, perasaan benci atau niat jahat.

Sumber: The StarTwitter