Lelaki ditahan ugut, ancam Ketua Hakim

Lelaki ditahan ugut, ancam Ketua Hakim

Polis menahan seorang lelaki, semalam bagi membantu siasatan berhubung ancaman serta ugutan di media sosial terhadap Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat, baru-baru ini.

Ketua Komunikasi Korporat Polis Diraja Malaysia (PDRM) Asisten Komisioner Skandaguru Anandan berkata, pihaknya sebelum itu menerima laporan berhubung ancaman dan ugutan itu yang dimuat naik oleh pemilik akaun Facebook ‘Apiez Bond’.

“Susulan itu, kami menahan seorang lelaki berusia 30 tahun di sebuah rumah di Puchong, Selangor pada 11.15 malam tadi bagi membantu siasatan.

“Dalam tangkapan itu, kami merampas satu telefon bimbit serta kad sim daripada suspek yang dipercayai digunakan untuk memuat naik hantaran ugutan berkenaan,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Skandaguru berkata, suspek terbabit direman selama empat hari bermula hari ini hingga 23 Ogos nanti untuk siasatan lanjut.

“Siasatan dijalankan oleh Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) di bawah Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 kerana mengeluarkan kenyataan berkecenderungan menghasut.

“Selain itu, siasatan juga dijalankan mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan kerana menakutkan secara jenayah dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 atas kesalahan penggunaan tidak wajar kemudahan rangkaian atau perkhidmatan rangkaian,” katanya.

Beliau berkata, pihaknya memandang serius perkara itu dan tidak akan bertolak ansur dengan sebarang tindakan membabitkan isu salah laku jenayah dan isu ketenteraman awam yang boleh mengganggu gugat keamanan.

“Tindakan tegas tanpa kompromi akan diambil terhadap mana-mana pihak yang didapati menyalahgunakan platform media sosial untuk mengancam keselamatan,” katanya.

Semalam, Ketua Polis Negara Tan Sri Acryl Sani Abdullah Sani mengarahkan JSJ menyiasat sebarang elemen ancaman dan ugutan terhadap Tengku Maimun.

Sejak kelmarin, ancaman terhadap Tengku Maimun dikesan dalam pelbagai medium media sosial, termasuk Twitter dan Facebook.