Kisah misteri Putroe Neng, 99 orang suaminya meninggal dunia saat malam pertama kecuali lelaki ke-100

Kisah misteri Putroe Neng, 99 orang suaminya meninggal dunia saat malam pertama kecuali lelaki ke-100

Indonesia mempunyai pelbagai kisah perjuangan yang menarik. Bukan sahaja sang lelaki yang menjadi pahlawan, malah ada juga pejuang tanah bangsa yang dianggotai oleh kaum wanita seperti Cut Nyak Dien dan Cut Matia di Aceh.

Seorang lagi pahlawan Aceh yang dikenali ialah Putroe Neng. Mengimbas sejarah, Putroe Neng atau nama asalnya Nian Nio Lian Khie merupakan panglima tentera China yang mengepalai peperangan di Sumatera menentang kerajaan Indra Purba.

Tujuan mereka berlayar dari China hingga ke kepulauan itu adalah untuk mendirikan kerajaan, bagaimanapun pertempuran itu tidak memihak kepadanya. Ribuan tentera China tewas dan menyerah diri, maka bermulalah pula satu sejarah baharu.

 

Pemerintah Kerajaan Indra Purba, Meurah Johan dikatakan terpesona dengan kecantikan yang dimiliki Nian Nio Lian Khie dan akhirnya tekad menikahi wanita China beragama Buddha itu. Setelah diIslamkan, Nian Nio menukar namanya menjadi Putroe Neng.

Gambar: Nusa Daily

Malam pertama menjadi malam terakhir

Setiap perkahwinan pasti ‘bermula’ dengan malam pertama yang indah. Namun tidak bagi Meurah, malam pertamanya yang sepatutnya bahagia bertukar menjadi ngeri apabila tubuhnya membiru kesakitan hingga meninggal dunia.

Putroe Neng terkejut, punca kematian Meurah dipercayai adalah akibat keracunan. Setelah ‘ditinggalkan’ Meurah, Putroe Neng dikatakan tekad mengahwini lelaki-lelaki lain seterusnya namun ‘misteri’ mati kerana keracunan masih berlaku.

Difahamkan, setelah kematian Meurah, ramai lagi lelaki di sana cuba untuk melamarnya namun Putroe Neng meletakkan beberapa syarat yang harus dipenuhi. Kebanyakan mereka dipercayai terpilih, namun malam-malam pertama mereka pasti dengan kematian.

Alat sulit beracun & lelaki terakhir yang selamat

Setelah 99 lelaki yang dinikahinya meninggal dunia akibat tragedi serupa, Putroe Neng akhirnya didatangi lelaki ke-100 yang melamarnya sebagai isteri, iaitu Sheikh Syiah Hudam.

Menurut catatan, Sheikh Syiah Hudam merupakan guru yang banyak mengajar dan mendidik Putroe Neng. Barangkali sudah jatuh cinta, Sheikh Syiah Hudam akhirnya menikahi wanita China itu.

Seperti kebiasaannya, mereka ingin menikmati malam pertama namun Sheikh Syiah Hudam dimaklumkan tentang tragedi terdahulu yang berlaku pada 99 lelaki sebelumnya.

Gambar sekadar ilustrasi | Google

Setelah diselidiki, rupa-rupanya terdapat racun yang dijampi sihir tertanam pada alat sulit Putroe Neng. Dakwa catatan, racun itu ditanam oleh neneknya semasa remaja, dipercayai sebagai ‘senjata rahsia’ sekiranya dia diperkosa jika tewas dan ditawan di medan perang.

Sheikh Syiah Hudam dikatakan mampu menarik keluar racun sihir tersebut dengan menggunakan buluh. Buluh itu dibelah dua, sebelah dibuang di gunung dan sebelah lagi dibuang di laut.

Walaupun tubuh Putroe Neng sudah ‘bersih’ daripada racun sihir dan boleh ‘bersama’ dengan selamat, namun wanita itu tidak boleh hamil dan akibatnya, mereka langsung tidak memiliki zuriat.

Tidak cukup dengan itu, setelah racun sihir itu dibuang, kecantikan pada wajah Putroe Neng yang menjadi dambaan ramai lelaki selama ini sudah pudar. Akhirnya usia mereka sampai ke penghujung dan meninggal dunia tanpa anak.

Antara fakta, legenda & mitos

Gambar: Google

Kisah hikayat Putroe Neng ini dicatatkan dalam novel nukilan penulis Indonesia, Ayi Jufridar berjudul Putroe Neng: Tatkala Malam Pertama menjadi Malam Terakhir bagi 99 Lelaki dan telah diterbitkan pada 2011 lalu.

Bagaimanapun kebenaran kisah Putroe Neng menikahi 100 suami ini masih menjadi misteri dalam sejarah Indonesia. Difahamkan, tidak banyak sumber dan hujah yang kuat untuk memperakui bahawa ianya adalah kisah benar.

Menurut sejarawan Aceh, Syamsuddin Djalil, kisah Putroe Neng yang menikahi 100 suami dan kisah kematian misteri 99 suami itu dipercayai hanyalah sebuah legenda, bukan fakta tepat.

Syamsuddin mentafsirkan, ’99 suami tewas’ itu bukanlah beerti tewas pada malam pertama, tapi ia adalah gambaran kepada rekod 99 tentera musuh (lelaki) yang pernah tumpas di tangan Putroe Neng semasa dalam peperangan.

Malah bekas Pengarah Jabatan Pendidikan dan Kebudayaan Aceh Utara juga mempunyai pandangan serupa dengannya. Bagaimanapun, dia tetap memperakui bahawa kewujudan Putroe Neng dalam babak sejarah Aceh adalah benar.

Difahamkan, tidak ada catatan tepat mengenai 100 suami tersebut. Sejarah merekodkan hanya Meurah Johan dan Sheikh Syiah Hidam sahaja suami yang sah dan tiada siapa boleh membuktikan siapa lagi 98 lelaki itu.

Makam Putroe Neng dan Sheikh Syiah Hudam kini terletak di Desa Blang Pulo, Jalan Medan, Banda Aceh. Meskipun sekadar legenda dan kesahihannya masih misteri, kisah Putroe Neng bersuamikan 100 lelaki ini tetap segar dalam lipatan sejarah Indonesia.

Sumber: Nusa Daily / Boombastis / Kumparan / Tribun / Health Grid