Kerajaan pertimbang buka semula padang golf semasa PKP

Persatuan Golf Malaysia (MGA) menyambut baik pengumuman oleh menteri belia dan sukan Reezal Merican mengenai keputusan kerajaan untuk mempertimbangkan membenarkan semula sukan dan aktiviti luar lain.

Dalam satu kenyataan hari ini, MGA berkata pengumuman itu menunjukkan komitmen kerajaan untuk memastikan industri sukan tidak menerima kesan buruk dari segi kewangan akibat wabak dan perintah kawalan pergerakan (PKP) di samping memastikan keselamatan rakyat Malaysia daripada Covid-19.

“Dengan jangkaan pembukaan lebih 150 kelab golf di Malaysia dalam jangka pendek, dianggarkan lebih daripada 38,000 pekerja, termasuk kedi, dijangka kembali bekerja,” kata setiausaha kehormat MGA, Zulkifli Ismail.

“Di samping itu, beberapa pihak berkepentingan yang mengendalikan pelbagai perniagaan yang berkaitan dengan golf diharapkan dapat dibuka kembali dan segera mendapat keuntungan daripada aktiviti golf yang dimulakan semula.”

MGA mengatakan bahawa sama dengan aktiviti rekreasi terbuka yang lain, seperti berbasikal dan berjoging – sukan yang dibenarkan semasa PKP – golf adalah satu lagi aktiviti luar yang dapat membantu orang menangani tekanan psikologi dan emosi yang disebabkan oleh sekatan pergerakan.

MGA menambah ia telah mengemas kini prosedur operasi standard wajib (SOP) yang akan dikeluarkan kepada semua afiliasinya dan rangkaian pemanduan yang dimiliki dan dikendalikan secara persendirian dalam usaha untuk membantu kerajaan meratakan lekukan jangkitan Covid-19.

Dalam satu kenyataan di laman Facebooknya pada Khamis, Reezal berkata kementeriannya telah meminta kelonggaran sekatan terhadap sukan dan rekreasi semasa PKP di dalam mesyuarat teknikal Majlis Keselamatan Negara yang dipengerusikan oleh menteri kanan (keselamatan) Ismail Sabri Yaakob.

Beliau berkata ini termasuk SOP untuk sukan luar, gimnasium dan aktiviti sukan lain, sambil menambah bahawa aktiviti itu perlu dijalankan di dalam kawasan sendiri, tidak melibatkan sentuhan fizikal dan tidak akan membenarkan kehadiran yang ramai. – FMT