Kecoh geng konvoi kereta mewah sekat highway

Kecoh geng konvoi kereta mewah sekat highway

PETALING JAYA – Tindakan konvoi kereta mewah menghalang lalu lintas di sebuah lebuh raya mendapat kecaman pengguna media sosial.

Sebuah rakaman video berdurasi 22 saat memaparkan kejadian itu telah dirakam seorang pengguna TikTok sebelum dikongsi di Facebook Dash Cam Owner Malaysia.

 

@jagger.nut

Aku pon x paham ape makhluk mcm ni nak buat ape?

♬ Pulang – K-Clique

 

Bagaimanapun, di mana lokasi kejadian itu berlaku tidak dinyatakan oleh pemilik video tersebut.

Menerusi ruang komen mendapati, orang ramai berang dengan tindakan pemandu-pemandu tersebut yang dianggap membahayakan pemandu lain.

Tindakan konvoi itu juga dikatakan menyebabkan kesesakan lalu lintas di lebuh raya tersebut.

Bagaimanapun, ada sesetengah pengguna media sosial mendakwa, konvoi tersebut berbuat demikian kerana mahu menyekat seorang pemandu kenderaan pacuan empat roda yang dikatakan telah melanggar salah sebuah kenderaan mewah itu.

“Sportcar semua block (sekat) kenderaan 4X4 sebab mabuk lepastu langgar Lambo Aventador hijau, itu cerita sebenar,” kata Kimiyy.

“Ikut dari satu cerita, mereka terpaksa buat macam itu sebab pemandu 4X4 mabuk dan langgar salah sebuah kereta. Mereka tak nak kemalangan dan ada mangsa akibat sikap tak bertanggungjawab pemandu itu,” kata Aisya.

“Mabuk itu satu hal, geng yang menyemak di jalan pun satu hal. ‘Test power’ lah, konvoi sampai sekat laluan orang, ini yang kita nampak, yang tak nampak?,” soal Saliwa.

“Harap polis dapat tahan mereka. Kalau betul pemandu itu sebabkan kemalangan, jangan ambil tindakan sendiri,” kata Fareez.