Kantoi menyamar sebagai doktor pakar di PPV, remaja umur 20 tahun ditahan polis

Kantoi menyamar sebagai doktor pakar di PPV, remaja umur 20 tahun ditahan polis

Seorang remaja dilaporkan mengaku bersalah ketika dihadapkan di Mahkamah Majistret Kuching atas tuduhan menyamar sebagai doktor pakar yang bertugas di sebuah pusat pemberian vaksin (PPV) di Petra Jaya.

Remaja bernama Shah Hairil Izman Dave yang berasal dari Bandar Baru Semariang terbabit membuat pengakuan tersebut sewaktu menjalani prosiding di hadapan Majistret Zubaidah Sharkawi, semalam.

Perkenalkan diri sebagai siswazah perubatan

Mahkamah turut menetapkan tarikh 18 Ogos depan sebagai sebutan semula kes bagi mendengar laporan sosial tertuduh.

Difahamkan lagi, Syah Hairil dituduh di bawah Seksyen 170 Kanun Keseksaan yang boleh dikenakan hukuman penjara 2 tahun atau denda jika disabit kesalahan.

Berdasarkan fakta kes, tertuduh memperkenalkan dirinya sebagai Dr Shah Hairil, seorang siswazah perubatan yang ditugaskan di hospital kerajaan di bahagian neurologi.

Lebih mengejutkan, tertuduh telah melakukan kesalahan itu antara Januari hingga Julai tahun ini, malah telah menyamar sebagai pegawai perubatan di Hospital Umum Sarawak (HUS) sebanyak 32 kali antara 15 Jun hingga 1 Julai lalu.

 

Rahsia terbongkar bila kawan sekolah kenal

Terdahulu, rahsianya terbongkar apabila seseorang yang berada di PPV itu mengenalinya dan mengakui rakan sekelas tertuduh ketika di tingkatan 2 pada 2016.

Ketika ditahan, polis turut merampas peralatan kedoktoran, pakaian kerja berwarna biru, serta pas kerja palsu dengan nama Dr Shah Hairil Izman.

Sumber: Astro Awani (Nuzuluddin Abdul Razak)