Kanak-kanak 5 tahun terperangkap dalam perigi sempit sedalam ‘100 kaki’

Kanak-kanak 5 tahun terperangkap dalam perigi sempit sedalam ‘100 kaki’

Seorang budak lelaki berumur 5 tahun terperangkap di dalam sebuah perigi sempit yang sedalam 30 hingga 35 meter (100 kaki) sejak Selasa lalu telah mendapat perhatian seluruh dunia.

Dengan umur yang masih kecil serta tidak berdaya untuk menyelamatkan diri sendiri, kini tapak kejadian dipenuhi dengan orang ramai yang menunggu kanak-kanak itu dikeluarkan oleh penyelamat.

Difahamkan, misi menyelamatkan budak lelaki terbabit agak sukar kerana orang dewasa tidak muat untuk memasuki lubang sekecil 45cm tersebut.

budak lelaki terperangkap dalam perigi sempit

Bukan itu saja yang membuatkan misi menyelamatkan kanak-kanak yang dikenali sebagai Rayan itu sukar, campuran jenis tanah berpasir dan batu juga dikhuatiri akan mengundang kejadian gelongsor tanah yang akan membuatkan budak lelaki itu tertanam hidup-hidup.

Selepas hampir 40 jam terperangkap, mujur saja bekalan oksigen dan makanan berjaya disampaikan sementara misi menyelamat sudah berada di peringkat akhir dan melihat dari rakaman video, Rayan kelihatan lemah, sukar bernafas serta mula menggigil kesejukan.

Sejak lima hari yang lalu, media sosial dibanjiri dengan tanda pagar #SaveRayan dan kebanyakkan masyarakat tak kira bangsa serta agama, mendoakan agar ada khabar berita baik kelak.