Jumpa Caprice di Mesir ‘bincang’ isu viral, lelaki ini cerita apa yang berlaku sebenarnya

Jumpa Caprice di Mesir ‘bincang’ isu viral, lelaki ini cerita apa yang berlaku sebenarnya

Nama, penyanyi rap, Caprice semakin menjadi bualan hangat dalam kalangan netizen apabila dia mendakwa pendakwah bebas, Ustaz Ebit Lew telah menyekatnya di media sosial.

Di samping itu, Caprice atau nama sebenarnya, Ariz Ramli, menerusi platform Instagram Stories mempersoalkan tingkah laku Ustaz Ebit Lew ketika menyempurnakan misi kemanusiaan di Gaza, Palestin baru-baru ini.

 

Benda boleh bincang

Terbaru, Caprice telah melakukan sesi live bersama seorang pemuda yang dikenali sebagai Redha Zaini. Pemuda tersebut dipercayai menetap di Cairo dan pernah membantu Ustaz Ebit dan pasukannya ketika mereka menetap di Mesir sebelum menyempurnakan misi di Gaza.

Menerusi siaran live tersebut, Caprice menceritakan mengenai 13 hantaran Instagram Stories yang ditulis olehnya berhubung Ustaz Ebit Lew dan pasukannya. Ujar Caprice, dia telah menghantar mesej panjang lebar secara peribadi kepada Ustaz Ebit berhubung isu pendakwah tersebut menggunakan foto kanak-kanak malang di bumi Palestin sebagai bahan kandungan media sosial adalah sesuatu yang tidak wajar. Namun begitu, Caprice mendakwa Ustaz Ebit telah menyekatnya di Instagram.

Cuma, sejak ustaz viral, ada beberapa pihak yang tak senang tengok gambar ustaz yang hanya highlight orang dan budak-budak miskin. Caprice bagi contoh budak yang ambil gambar ni. Bila orang Palestin tanya Caprice kenapa seorang ustaz yang terkenal di Malaysia boleh buat macam ni. Caprice tak tahu nak jawab macam mana.

Jelas Caprice, dia mahu masuk ke Gaza untuk menunjukkan bahawa negara kita bersama dengan rakyat dan pejuang  di sana. Tambahnya, peperangan di Al-Aqsa pada bulan puasa tempoh hari merupakan pembakar semangat buat dirinya untuk ke sana.

Nak sijil ka nak sumbang?

Keadaan di sesi live Caprice ternyata menjadi hangat apabila Redha Zaini memberitahu bahawa penyanyi rap tersebut tidak boleh dibawa berbincang. Jelas Redha, hal yang berlaku boleh dibincang secara baik dan tidak perlu diceritakan kepada umum. Bagi menjernihkan keadaan pada masa itu, Redha dipercayai meninggalkan sesi live tersebut dan membuat satu lagi sesi live yang baru bersama team Ustaz Ebit Lew iaitu saudara Arieff.

Isu dia kecil ja pasal gambar dan dia kaitkan dengan politik jijik pula. Aku tak idola siapa pun. Aku just nak luah cerita. Dia dah koyak tu. Caprice dah tak selamat tu. Dia petik nama orang-orang dekat Malaysia. Dia burukkan nama Ustaz Ebit Lew juga. Itu sebab ustaz tak nak berurusan dengan mereka. Kau cakap Arab pun tak boleh. You datang nak sijil ka nak sumbang? Dia call tanya semua dapat sijil atau tak. Lepas tu dia tanya amaun semua masa misi tersebut. Lepas daripada itu dia mengeluarkan kata kesat. Benda jadi isu bila dia cakap f*ck u dekat team Ustaz Ebit Lew. Kau nak gaduh pasal gambar. Dia kurang ajar. Dia nak mention dia bukan cap ayam. Perlu ka nak buruk nama macam tu. Benda boleh bincang. Penyakit tu team dia pun kata caprice koyak. Siapa yang tembak dulu. Dia mental koyak. Dia nak balik Malaysia, ada orang tak bagi dia balik Malaysia.I minta maaf.

Menerusi live Redha, dia menceritakan serba sedikit mengenai kisah yang berlaku semasa dirinya berjumpa dengan Caprice. Sebagai seorang muslim, Redha terkejut apabila Caprice didakwa mengeluarkan kata kesat semasa mereka sedang berbincang dan berada di dalam masjid. Ujar Redha, Caprice perlu faham mengenai isu yang berlaku dengan sebaiknya dan tidak perlu memburukkan nama mana-mana pihak. Mengenai dakwaan Caprice tidak boleh balik ke Malaysia, Arieff tidak menjelaskan hal tersebut secara terperinci dan tidak memetik nama mana-mana individu. Terbaru, selepas sesi live tersebut, Instagram Redha dipercayai terus kena suspend.

Sumber: Caprice & Redha

COMMENTS