Jiran pentingkan diri, block jalan dengan tong sampah

Jiran pentingkan diri, block jalan dengan tong sampah

 

 

Pernahkah anda mempunyai jiran yang mementingkan diri sendiri yang mengenakan peraturan mereka sendiri di kawasan kejiranan tanpa mempedulikan orang lain? Video tular baru-baru ini menunjukkan seorang wanita menghalang jalan di hadapan rumahnya dengan tong sampah di Taman Datin Fatimah di Melaka.

Tong sampah itu diletakkan berhampiran tengah jalan dan menyebabkan jalan itu sempit sehingga tidak boleh dilalui kereta. Seperti yang ditunjukkan dalam video, deretan kereta mengalami kesukaran melalui jalan dan membentuk barisan panjang di kawasan perumahan.

 

Komen dari netizen

Letak tong sampah tak bagi orang lalu..
Katanya tak nak kereta lalu lalang, ramai budak2 memain katanya..kete depan tu sampai suruh anak dia turun alihkan ke tepi..ehh aku nak lalu dia tolak ke tengah balik.. kak oiii dh
 nama pun duduk taman tolak ansur ler sikit, kereta lalu lalang tu normal ler..
Habis rumah mak aku kalau 44org anak buah aku balik berkumpul lorong belakang tu nak kena tutup jugak ke cane.. rumah mak mentua aku laluan org pegi balik masjid nak kena tutup jugak ke apa.. dah 3series ni tak pernah lagi jumpa spesis macam ni..

Seorang gadis muda menarik tong sampah ke tepi jalan untuk membiarkan kereta itu lalu. Bagaimanapun, seorang wanita yang berdiri berhampiran menolak tong sampah ke tempatnya, menghalang laluan kereta kedua. Wanita itu kelihatan sombong dan bangga dengan tindakannya apabila pemandu itu menyorot kameranya ke arahnya.

Kenapa dia buat macam tu?

Menurut kapsyen posting, wanita itu didakwa menghalang jalan dengan tong sampah kerana terganggu dengan banyak kereta yang lalu lalang serta terganggu dengan bunyi kanak-kanak bermain di kawasan itu.
Netizen yang berkongsi video tular itu berkata, tindakan dan alasan wanita itu adalah tidak munasabah lagi lucu. ” Kami sudah tahu kami tinggal di kawasan perumahan jadi mesti ada toleransi. Ia adalah perkara biasa untuk kereta melaluinya.
Adakah kita sepatutnya menutup lorong belakang apabila kesemua 44 anak saudara saya berkumpul di rumah ibu saya di sini? Jalan di hadapan rumah ibu mertua saya juga sering dilalui oleh orang ramai yang berulang-alik dari masjid. Adakah kita patut menutup jalan itu juga?
Netizen menulis dalam kapsyen posting.
Netizen juga mendapati tingkah laku wanita itu pelik dan mencadangkan penduduk melaporkannya kepada pihak berkuasa.

Mereka juga mempersoalkan mengapa dia memilih untuk tinggal di kawasan perumahan jika dia tidak suka bunyi itu. Netizen juga menyangka mungkin dia menyangka jalan di hadapan rumahnya itu miliknya seorang. Semoga penduduk di kawasan itu dapat menyelesaikan masalah bersama wanita itu secara aman.

Sumber : The Rakyat Post