“Jangan taksub dan cuba jadi Hakim..” PU Syed bersuara isu Caprice, Nadir dan Ebit Lew

“Jangan taksub dan cuba jadi Hakim..” PU Syed bersuara isu Caprice, Nadir dan Ebit Lew

Kecoh di media sosial sejak beberapa hari ini mengenai kes membabitkan pendakwah terkenal Ebit Lew, Nadir, penyanyi rap Caprice serta pendakwah Firdaus Wong mengenai isu bantuan kemanusiaan di Gaza, Palestin.

Terpanggil untuk memberi pendapat, pencetus ummah (PU) Syed Mohd Bakri meminta agar pihak terlibat untuk menyelesaikan perkara berbangkit dengan baik.

PU SyedSumber : Google  

Ujarnya lagi, netizen di luar sana yang mengikuti perkembangan kes tersebut tidak perlu taksub kepada mana-mana individu.

“Kita serah pada mereka untuk selesaikan..netizen tak boleh jadi hakim dan jangan taksub kepada siapa sahaja. Kaedah menyebut, bukti bagi yang mendakwa dan bersumpah bagi yang ingkar (menafikan) dakwaan. Kenapa perlu bukti bagi yang menuduh? Dan hanya sumpah bagi yang ingkar dakwaan?..”

Jelas PU Syed, dia tidak berniat untuk mengulas lebih lanjut mengenai isu tersebut kerana bimbang akan menambah lagi luka dengan apa yang berlaku.

“Saya tak nak ulas kerana ia bukan menyelesaikan isu, tapi boleh menambah parah umat ini dengan isu-isu seperti ini..” tulis PU Syed di sebuah hantaran Instagramnya baru-baru ini.