Jangan ingat remeh, perkara yang perlu elakkan selepas makan termasuk minum teh

Sedar tidak sedar, ada antara rutin harian kita sebenarnya boleh menjejaskan kesihatan dalam jangka masa panjang. Misalnya, perkara yang dilihat ringan dan tidak memudaratkan seperti minum teh selepas makan rupanya boleh menyebabkan kita mengalami masalah penyerapan zat ketika proses pencernaan.

Tanpa mengetahui hal itu, ramai antara kita yang mengambil air teh ketika waktu makan tidak kira jika makan di luar atau di rumah. Oleh itu, penting untuk kita mengetahui perkara yang seharusnya kita elakkan selepas makan bagi menghindari masalah di kemudian hari.

Mari baca 5 perkara harus dielakkan selepas makan dikongsikan oleh Hello Doktor.

Setiap manusia dan makhluk yang hidup di muka bumi ini perlu untuk makan dan minum demi kelangsungan hidup masing-masing.

Seusai sahaja bersantapan, pasti akan terlintas pelbagai perkara untuk dibuat di fikiran kita semua bukan?

Namun sila berwaspada kerana ada perkara yang boleh menjejaskan keadaan kesihatan jika dibuat selepas makan!

Jom sama-sama kita ikuti artikel ini untuk mengetahui mengenai perkara tersebut dengan lebih mendalam lagi.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Pemakanan Sihat, sila dapatkannya di sini.

 

Kenapa kita perlu makan dan minum?
Pernahkah anda terfikir mengapa kita perlu makan dan minum secara berkala pada waktu pagi, tengah hari, petang serta malam?

Salah satu sebab yang paling ketara adalah untuk memuaskan rasa lapar yang akan wujud apabila sudah beberapa ketika tidak mengambil sebarang makanan atau minuman.

Namun ada lagi satu sebab yang juga penting iaitu bagi membekalkan tenaga untuk tubuh badan kekal berfungsi dengan baik serta memperbaiki sel yang telah rosak.

Bergantung kepada jenis makanan atau minuman, kita akan mendapat nutrisi yang berlainan dan ia sangat penting bagi proses tumbesaran dan perkembangan tubuh badan.

Dalam erti kata yang lebih mudah, tubuh badan kita tidak mampu berfungsi tanpa makanan dan minuman ibarat sebuah kereta tanpa minyak petrol.

Berbalik kepada persoalan utama artikel ini, apa perkara yang kita tidak boleh buat selepas makan?

Apa perkara tidak boleh buat selepas makan?

Selepas makan, sudah pasti tubuh badan kita akan sedikit kepenatan ekoran kekenyangan bukan? Sebab itu ramai yang suka tidur selepas makan!

Ada juga yang gemar merokok atau pelbagai lagi tabiat yang sudah dijadikan rutin selepas bersantapan.

Namun kalian perlu lebih berwaspada kerana ada beberapa perkara yang sebenarnya kita tidak boleh buat.

#1. Tidur selepas makan

Tidak dapat dinafikan bahawa tidur selepas makan sememangnya memuaskan namun ia adalah perkara pertama yang perlu dielakkan.

Ini kerana tubuh badan kita memerlukan sedikit masa untuk memproses serta menghadam makanan dan minuman yang diambil.

Dengan tidur, ia akan merencatkan proses ini lalu membuat tubuh badan tidak mendapat resapan nutrisi yang sewajarnya.

Jangan terkejut jika perut kalian makin membuncit jika masih meneruskan tabiat ini ya?

#2. Mandi selepas makan

Selain tidur, mandi selepas makan juga dikatakan boleh jadi punca mengapa perut anda mudah boroi!

Untuk pengetahuan anda, mandi selepas makan juga akan melambatkan proses pencernaan makanan yang sangat diperlukan untuk menyerap nutrisi.

Ia berlaku akibat darah pada perut akan mengalir pada bahagian tubuh badan yang lain semasa mandi dan tidak membantu proses pencernaan.

Tidak salah untuk mandi selepas kenyang jika anda menunggu beberapa minit atau jam untuk proses pencernaan ini tamat terlebih dahulu.

#3. Makan buah

Ramai orang yang gemar mengambil buah-buahan selepas makan berat kononnya untuk menghilangkan rasa hanyir atau tidak selesa pada mulut.

Ia kurang bagus kerana sepatutnya anda perlu makan buah terlebih dahulu beberapa jam sebelum makan kerana buah tidak akan diproses dengan betul.

Sebaiknya akhiri waktu makan anda dengan mengambil sedikit manisan untuk menyegarkan mulut anda!

#4. Minum teh

Ya, anda tidak salah membacanya kerana teh adalah bersifat asidik dan pengambilannya juga akan menjejaskan proses pencernaan selepas makan.

Ini terutamanya jika kalian mengambil unsur protein semasa bersantapan kerana asid dalam teh akan mengeraskan sebatian protein tersebut.

Dalam pada itu, ia juga akan mengganggu proses penyerapan zat besi yang sangat penting untuk tubuh badan kita melalui pengambilan protein.

Jika masih mahu, sila minum beberapa jam sebelum dan selepas makan okay?

#5. Merokok

Sebenarnya kami tidak perlu menerangkan dengan lebih lanjut mengapa anda tidak boleh merokok selepas makan kerana kesannya sudah terang lagi bersuluh.

Buat anda yang belum tahu, rokok sememangnya tidak bagus untuk kesihatan kita secara umum dan akan lebih teruk sekiranya diambil selepas makan.

Ini kerana, sungguhpun merokok hanya sebatang selepas makan dikatakan kesannya serupa dengan menghisap 10 batang rokok!

Berhentilah daripada meneruskan tabiat yang hanya akan memusnahkan kehidupan kalian ini sebelum terlambat ya?

Bagaimana dengan anda? Adakah salah satu daripada 5 perkara perlu dielakkan selepas makan ini dilakukan? Jika ya, segera mengubahnya demi kehidupan yang lebih sihat dan sejahtera!

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber: Hello Doktor