Jadi kaya mendadak, nelayan dilapor berjaya tangkap 157 ikan ‘mahal’ dikenali ‘emas laut’ bernilai lebih RM739k

Jadi kaya mendadak, nelayan dilapor berjaya tangkap 157 ikan ‘mahal’ dikenali ‘emas laut’ bernilai lebih RM739k

Nelayan dari Maharashtra bagaikan bingung dengan tuah yang menyebelahi diri selepas terpaksa ‘bercuti’ dari memancing selama berbulan-bulan.

Chandrakant Tare, seorang nelayan dari Palghar yang memancing bersama rakannya pada 28 ogos tidak menyangka bahwa mereka akan berjaya mendapat tangkapan 157 ikan ghol yang dikenali sebagai ’emas laut’, lapor India Times.

Hasil tangkapan itu dilapor telah berjaya dijual dengan harga Rs 1.33 crores (sekitar RM739,110.00). Lelongan ikan tersebut diadakan di Murbe, Palghar dan keseluruhannya dibeli oleh peniaga yang berpangkalan di Uttar Pradesh dan Bihar.

Gambar: India Times

Apa itu Ikan Ghol?

Ikan yang nama saintifiknya ‘Protonibea Diacanthus’ merupakan sejenis ikan croaker. Kerana pencemaran, ikan seperti ini sangat jarang ditemui di kawasan berkenaan. Nelayan di daerah itu perlu menjelajah jauh ke laut untuk mendapatkan hasil tangkapan yang baik.

Kegunaan Ikan Ghol

Menurut India Times, ikan ini juga dikenali sebagai ‘ikan dengan hati emas’ kerana mempunyai nilai dalam bidang perubatan. Ikan Ghol mempunyai sumber kolagen yang berkualiti tinggi, yang digunakan dalam pembuatan makanan dan juga produk kosmetik. Ia dianggap sebagai pengganti gelatin babi dan sapi.

Gambar: India Times

Sumber: India Times

COMMENTS