Gumpalan rambut dalam kuih limas dihantar ke Pejabat Kesihatan

Gumpalan rambut dalam kuih limas dihantar ke Pejabat Kesihatan

 

Penemuan gumpalan rambut di dalam kuih limas yang didakwa dibeli di bazar Ramadan seperti yang tular dalam media sosial sejak semalam berlaku di sebuah bazar di sini, semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Sains, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau Perak, Mohd Akmal Kamarudin berkata, berdasarkan risikan yang dijalankan, pengadu sudah dikesan dan diminta untuk tampil ke Pejabat Kesihatan Daerah Hilir Perak untuk membuat aduan secara rasmi.

Menurutnya, susulan itu, bapa pengadu iaitu individu yang membeli makanan tercemar itu sudah hadir ke membuat aduan.

“Kuih limas yang diadukan masih disimpan oleh pengadu dan sudah diserahkan kepada pihak pegawai penyiasat Pejabat Kesihatan Daerah Hilir Perak untuk siasatan lanjut.

“Kes ini akan disiasat mengikut Akta Pencegahan Penyakit Berjangkit (Akta 342) dan Akta Makanan 1983 (Akta 281),” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Katanya, tindakan lanjut dan siasatan seperti di lokasi bazar dan lokasi makanan itu disediakan serta operasi khas ‘kuih limas’ akan dilakukan.

Mohd Akmal berkata, pelanggan disaran untuk membuat aduan sekiranya terdapat peniaga yang melanggar dan tidak mematuhi etika penyediaan dan penjualan makanan yang selamat.

“Aduan boleh disalurkan melalui laman web sispaa KKM, walk in ke pejabat kesihatan daerah terdekat @ bkkm JKN Perak dan email¬†[email protected],” katanya.