Gempar! Tok penghulu dicekup positif dadah

Harapkan pegar, pegar makan padi!

Itu perumpamaan yang sesuai diberikan apabila seorang penghulu dan empat rakannya dicekup selepas dipercayai terlibat dalam penyalahgunaan dadah dalam satu serbuan di sebuah rumah di Kampung Paya Datok, Alor Gajah di sini semalam.

Kesemua mereka yang berusia 48 hingga 63 tahun itu ditahan ketika sedang melepak di bahagian luar rumah, sekitar jam 2.50 petang.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) negeri, Superintendan Zulkiflee Rashid berkata, pasukan serbuan menjumpai kira-kira 15 liter disyaki air ketum di dalam 15 bungkus plastik lutsinar di atas meja di rumah berkenaan.
“Rumah tersebut milik rakan penghulu itu dan serbuan dilakukan oleh Cawangan Narkotik Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Alor Gajah selepas menerima maklumat awam.
“Selain menemui 15 bungkusan dipercayai air ketum itu, penghulu yang berusia 48 tahun dan empat rakannya juga didapati positif dadah jenis ganja dan methamphetamine,” katanya ketika dihubungi hari ini.
Beliau berkata, semakan lanjut turut mendapati penghulu terbabit mempunyai rekod jenayah lampau berkaitan dadah pada tahun 2015.
Selain itu, pasukan serbuan juga turut menjumpai 20 batang pokok ketum yang ditanam di bahagian belakang rumah tersebut.
“Salah seorang suspek yang tinggal di rumah berkenaan mengakui telah memproses daun ketum itu sebelum menghasilkan airnya.
“Sebelum mereka dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah Alor Gajah untuk ditahan, suspek berkenaan telah secara sukarela mencantas kesemua pokok ketum itu,” tambahnya.
Kesemua suspek kini direman selama empat hari sehingga 2 Januari depan bagi membantu siasatan mengikut Seksyen 15(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan Seksyen 30 (3) Akta Racun 1952.